Uncategorized

EU Space: a hálózatok napja

Január 24-én Brüsszelben tartották az Európai Unió (EU) űrhálózatainak (Space Networks) 2024. évi közgyűlését. Akik nem tudtak személyesen megjelenni, azok természetesen online is követhették az előadásokat. Maguknak az űrhálózatoknak a fogalma eléggé új keletű, hiszen tavaly döntötték el, hogy a jövőben ezen az összefoglaló néven szerepelnek az EU űrprogramjához kapcsolódó, egy ideje mársikeresen működő hálózatok. Az Unió űrprogramjának két zászlóshajója a Galileo és a Copernicus. Az előbbi név az európai műholdas hely- és időmeghatározó rendszert, az utóbbi a földmegfigyelési programot takarja. Az első Galileo tesztműhold 2005-ben állt pályára, az azóta kiépült rendszerből pedig a világ legpontosabb műholdas navigációs rendszere lett. A Copernicus pedig a világon egyedülálló, komplex földmegfigyelési rendszer, amely számos szolgáltatást nyújt, a többféle Sentinel műholdjától származó adatok pedig bárki számára nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhetők. A Geo-Sentinel – Magyarországról egyedüliként – a Copernicus Academy hálózatában vesz részt, alapító tagként. A 2017-ben indult kezdeményezésben kutatóintézetek, egyetemek és vállalkozások szövetkeztek arra, hogy a maguk módján és lehetőségeik szerint elősegítsék azt, hogy minél többen megismerjék a Copernicus eredményeit és a benne rejlő lehetőségeket, netán alkalmazzák is a földmegfigyelési adatokat.

Az EU űrhálózatok közgyűlésének résztvevői Brüsszelben, 2024. január 24-én. (Kép: EU Space)

Az EU űrhálózatainak első közgyűlésén elhangzott, hogy az immár több mint hét éve működő Copernicus hálózatok figyelemreméltó eredményeket értek el az űradatok használatának elterjesztése és az együttműködés előmozdítása terén – mind Európán belül, mint azon túl. A Copernicus Academy 88, a Copernicus Relays 78 taggal indult. Jelenleg az előbbi hálózatnak 224, az utóbbinak 115 tagja van, összesen 53 országból. A hálózat tagjai a maguk köreiben, szakterületükön és a nyilvánosságban terjesztik a Copernicus programot érintő információkat és tudást a potenciális felhasználók felé. „Nagyon büszkék vagyunk a Copernicus hálózatok eredményeire, és arra, hogy ezek hogyan ösztönözték az innovációt és a növekedést az űrágazatban” – mondta bevezetőjében Julien Turpin, az Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatóságának (DG DEFIS) kommunikációs vezetője. „Ezek a hálózatok segíthetnek nekünk olyan kihívások leküzdésében, amelyek túlmutatnak az országokon és a határokon, mint például az éghajlatváltozás vagy az űrforgalom irányítása.”

A Copernicus Academy és Copernicus Relays hálózatai világszerte növelik az európai földmegfigyelési program láthatóságát, elősegítik nyílt adatainak, termékeinek, szolgáltatásainak és alkalmazásainak elterjedését. Amint a térképről is látható, a hálózatok mostanra messze túlnyúlnak kontinensünk határain. (Kép: EU Space)

Az EU űrstratégiájának átalakítása magával hozta a hálózatok továbbfejlődését. Mivel az Unió űrprogramjának különböző komponensei – a Galileo és a Copernicus mellett a navigációt geostacionárius műholdakról sugárzott kiegészítő jelekkel segítő EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), az űreszközök követését célzó SSA (Space Situational Awareness), a biztonságos kommunikáció műholdas rendszerét kiépítő IRIS2 (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite), valamint a kormányzati műholdas kommunikációs program (GovSatCom) – egységes irányítás alatt működnek, a Copernicus hálózatai is az EU űrhálózatainak részévé válnak. Ez a remények szerint tovább javítja majd a hálózatok általános hatását és elérhetőségét, támogatva az EU űrprogramjának célkitűzéseit.

Az EU űrhálózatainak Brüsszelben tartott közgyűlésén egyebek mellett elhangzottak olyan adatok, mint hogy a Copernicus naponta 25 terabájtnyi nyílt adatot „termel”, hogy az EU gazdaságának mintegy 7%-a függ a globális navigációs műholdjelek elérhetőségétől, és hogy ma már több mint 3 milliárd Galileo-kompatibilis okostelefon működik a világon. Az EU űrprogramjának hatása azonban messze túlmutat ezeken a számokon. Például afrikai és latin-amerikai partnerek részesültek a program által biztosított lehetőségekből. Szóba kerültek a Copernicus nemrég létrehozott tematikus központjai (Thematic Hubs) is. Ezek célja, hogy felhasználóbarát hozzáférési felületeket nyújtsanak a meglévő termékekhez, amelyek az adott felhasználói közösségek számára relevánsak. Össze szeretnék kapcsolni a tudományos ismereteket és a műszaki szakértelmet a speciális felhasználói igényekkel. Téma volt még az EU űrprogramjának az innováció előmozdításában betöltött szerepe, az űrszektorban fenyegető szakemberhiány és a képzés, valamint az európai űrprogram különféle összetevői közötti kapcsolódások kérdésköre is.

Kapcsolódó linkek: