Uncategorized

A Copernicus házhoz jön

Talán így lehetne magyarra fordítani annak a brüsszeli ünnepélyes nyitóeseménynek a címét, amelyet június 6-án tartottak az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett épületében. A Copernicus Goes Local nem kevesebbet állított meghívójában, minthogy a földmegfigyelés új korszakának kezdetét jelképezi.

Az eseményen a földmegfigyelésben érdekelt mintegy 350 európai szakember, vállalkozások, állami szervezetek képviselői és tudományos kutatók jelentek meg. Az elnökségben helyet foglaltak és rövid beszédet mondtak európai parlamenti képviselők, az Európai Bizottság magas rangú tisztviselői, az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési programjának igazgatója.

Az esemény elnökségében jobbról a második Elżbieta Bieńkowska uniós biztos. (Kép: EU Copernicus)

Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős uniós biztos kiemelte, hogy Európa három nagyszabású űrrel kapcsolatos programja – a Galileo navigációs műholdrendszer kiépítése, a GPS-es navigációt pontosabbá és megbízhatóvá tevő EGNOS, valamint a földmegfigyelő Copernicus – mellett tavaly megszületett az európai űrtevékenység jövőjével foglalkozó stratégiai dokumentum. A Copernicus szinte minden területen érinti az európai polgárok életét, a mezőgazdaságtól és a környezetvédelemtől kezdve a biztonságpolitikán és a katasztrófa-elhárításon keresztül a tengeri hajózásig. Miután a napokban az amerikai elnök a párizsi klímamegállapodásból való kilépésről döntött, nem véletlenül kapott a beszédben külön hangsúlyt a klímaváltozás hatásai elleni küzdelem, amiben Európa vezető szerepet szeretne játszani.

Ünnepélyes szalagátvágás az Európai Parlamentben: formálisan is elindult a Copernicus Relays és Copernicus Academy hálózatok működése, hogy segítsenek közelebb hozni a programot az európai polgárokhoz. (Kép: EU Copernicus)

Josef Aschbacher ESA-igazgató büszkén említette, hogy a Copernicus program számára készült Sentinel műholdak, amelyekből eddig már öt állt pályára, minden várakozáson felül jól teljesítenek. A Copernicus a világ legnagyobb műholdas földmegfigyelő programja, és a harmadik legnagyobb adatmennyiséget előállító program. Nem csak Európában, de a kontinens határain túl is érdeklődnek iránta, az amerikai és ausztrál partnerekkel például már születtek megállapodások a Copernicus adatainak használatára.

A Copernicus több, mint egy hagyományos műholdas távérzékelési program. Egyrészt az adatai szabadon és ingyenesen, mindenki számára hozzáférhetők, ami forradalmasítja a használatukat, innovációt indít meg az alkalmazásfejlesztésben. Másrészt a Copernicus számos szolgáltatása révén a mérési adatok sok különféle szempontból való feldolgozása, értelmezése is megtörténik.

A Copernicus Goes Local rendezvény közönsége.

Eljött az ideje, hogy a Copernicus működésével, eredményeivel és hétköznapi hasznosításaival az európai polgárok minél szélesebb köre megismerkedjen. Egyelőre bőven van mit tenni ennek érdekében. Ez a felismerés vezetett a Copernicus közvetítők (Copernicus Relays) és a Copernicus Akadémia (Copernicus Academy) hálózatának megalakításához 2016 végén. A hálózatokban résztvevő tagállami szervezetek – Magyarországról a Geo-Sentinel Kft., mint a Copernicus Academy tagja – vállalták, hogy a Copernicus program helyi „nagykövetei”, hazai népszerűsítői lesznek, mintegy közvetítő kapocsként az Európai Bizottság, a program irányítói, illetve a végfelhasználók és alkalmazók között. Munkájuk koordinálására az Európai Bizottság belső piaccal, iparral, a vállalkozói léttel és a kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatos uniós szakpolitikáért felelős igazgatóságán (DG GROW) belül létrehozták a Copernicus Irodát (Copernicus Support Office).

A június 6-án tartott ünnepi rendezvény folytatásaként – immár a DG GROW épületében – megtartották a Copernicus Relays és Copernicus Academy szervezeteinek első, az egymás tevékenységével való ismerkedésre és kapcsolatteremtésre is alkalmas közgyűlését. A két kezdeményezéshez összesen 140 szervezet csatlakozott különböző EU tagállamokból – vannak, ahonnan többen is.

Kapcsolódó linkek: