Rólunk

Geo-Sentinel Kutató, Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

Sentinel-1 satellite (© ESA/ATG medialab)
Sentinel-1 műhold (© ESA/ATG medialab)

A Geo-Sentinel Kft. Magyarországon vezető szerepet tölt be a pontos űrgeodéziai deformáció-monitorozási szolgáltatások területén, legyen szó regionális tektonikai kutatásokról vagy akár egyedi építmények vizsgálatáról. Az alkalmazott legkorszerűbb módszerek közt megtalálható az apertúraszintézises műholdradaros méréseken alapuló interferometria (Synthetic Aperture Radar Interferometry, InSAR) és a globális navigációs műholdrendszerek (Global Navigation Satellite Systems, GNSS) használata. A precíz deformációs mérések alapvető fontosságúak egyes természeti jelenségek és az emberi tevékenység különféle következményeinek leírásához. Ezen információk birtokában érthető meg a természeti katasztrófák kockázata, ellenőrizhetők és biztonságosan működtethetők a kritikus infrastruktúrák és tervezhetnek és végezhetnek, valamint optimalizálhatnak számos különböző ipari tevékenységet.

A Geo-Sentinel csapatának tagjai két évtizedes múlttal rendelkeznek hazai és nemzetközi tudományos kutatási és fejlesztési projektek vezetésében. Nevükhöz fűződik például Közép-Európa és a Pannon-medence első jelenkori kéregmozgás-vizsgálata GNSS mérések alapján, az InSAR technika magyarországi bevezetése, első alkalmazásai és integrálása más geodéziai mérési módszerekkel, valamint az első országos felszínmozgástérkép létrehozása. Az elmúlt évek során számos űrgeodéziai projektet hajtottunk végre, hazai és külföldi megrendelők széles köre megbízásából.

A Geo-Sentinel számára fontos az űrtudomány és űrtechnika társadalmi-gazdasági hasznosulásának elősegítése, a legújabb eredmények és alkalmazások megismertetése minden érdeklődővel. Jelenleg mi üzemeltetjük a népszerű és elismert magyar nyelvű asztronautikai hírportált, az Űrvilágot (www.urvilag.hu). A 2002-ben alapított hírportál vezető szerepet játszik az világűrrel kapcsolatos eredmények, események magyar nyelvű népszerűsítésében, és aktívan támogatta hazánk teljes jogú tagként való csatlakozását az Európai Űrügynökséghez (ESA). 2016-ban, egyedüli magyar szereplőként, a Geo-Sentinel Kft. alapító tagja lett az EU Copernicus Academy hálózatának, valamint a Geo-Sentinel Kft. képviseli Magyarországot a Nemzetek Feletti Felszínmozgás Szolgáltatás (Supra National Ground Motion Service, SNGMS) kidolgozására létrehozott munkacsoportban.