Magyarország felszínmozgása

Magyarország felszínmozgása 2014 és 2021 között

A Geo-Sentinel 2020-ban kifejlesztett egy országos műholdradaros mozgásmonitorozási rendszert, elkészítette Magyarország első nagyfelbontású felszínmozgástérképét és összeállított egy kisatlaszt, amely a technika alapjai mellett részletesebben is bemutatja az egyedülálló stabilitás- és mozgásvizsgálati adatbázis néhány alkalmazási lehetőségét. A felszínmozgástérkép 2021. március 22-ei frissítése újabb területeket, egyes területeken újabb észleléseket és az eddiginél több vizsgálati pontot tartalmaz. A térkép jelenlegi változatának országos lefedettsége a lakosságot figyelembe véve 99.6%-os, az ország teljes területéhez viszonyítottan pedig 99.3%-os mértékűre növekedett. A legfrissebb térkép és a kisatlasz az alábbi képekre kattintva, vagy az oldal alján tölthető le.

A Geo-Sentinel mozgásvizsgálati szolgáltatása új szintre lépett. Az elmúlt években számos infrastruktúra-monitorozó, geodéziai, geodinamikai projektet valósítottunk meg, mind műholdas helymeghatározó (GNSS), mind műholdradar-interferometriás technikát alkalmazva – ipari megrendelésekben és kutatási projektekben egyaránt. Most elkészítettük hazánk első átfogó műholdradaros mozgásvizsgálati adatbázisát és az első részletes felszínmozgástérképét. Ez az adatbázis több mint 14 millió helyen, átlagosan 100 különböző időpontból származó, közel másfél milliárdnyi mozgásadatot tartalmaz. Előállításához az európai Copernicus program Sentinel-1A és Sentinel-1B műholdjainak 2014 októbere és 2021 januárja közötti apertúraszintézises radarészleléseit dolgoztuk fel a legkorszerűbb, speciális interferometrikus módszerrel.

Most közzétett, országos térképünkkel, a kisatlasszal és a mögöttes adatrendszerrel demonstráljuk, hogy mozgásvizsgálati szolgáltatásunkban milyen lehetőségek rejlenek. Nagy pontosságú, nagy térbeli és időbeli felbontású eredményeinkkel többek között segíteni tudjuk az olyan emberi tevékenységhez köthető felszínmozgások detektálását, vizsgálatát és monitorozását, mint a vízkivétel, gáz- és olajkitermelés, mélyépítés, bányászati tevékenység és utóhatásai, vagy egyes nagyfontosságú létesítmények, valamint infrastruktúra-elemek sajátmozgása, deformációja. De természetes eredetű mozgások is vizsgálhatók, mint földcsuszamlás, talajcsúszás, természetes kompakció vagy akár erózió.

További részletes információért kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot az info@geo-sentinel.hu címen.

Kapcsolódó linkek: