Uncategorized

Boris

Szeptember 11–15. között a Boris nevű ciklon heves esőzéseket és kiterjedt árvizeket hozott Közép- és Kelet-Európára. Magyarországon elsősorban a Duna és mellékfolyói vízgyűjtő területén lehullott csapadék következtében levonuló, évtizedes rekordokat jelentő vízállások miatt marad sokáig emlékezetes ez az extrém időjárási esemény. Más országokban, például Romániában, Lengyelországban, Csehországban és Ausztriában halálos áldozatokat is követelt a természeti csapás. Keleti szomszédunkban több mint 5000 embert kellett kitelepíteni a hirtelen jött áradások miatt, hét ember pedig életét vesztette. Csehországban több mint 50 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül, a fővárosban, Prágában is vészhelyzeti intézkedéseket kellett bevezetni. Lengyelországban, a cseh határ közelében a településeket részben evakuálták, a távközlési hálózatok működésében zavar keletkezett. Nyugati szomszédunkban, a katasztrófa sújtotta területnek minősített Alsó-Ausztria tartományban egy tűzoltó életét vesztette az árvíz elleni védekezés közben.

Bizonyosan sok műholdképet látunk még a Boris nyomában érkező pusztításról és áradásokról. Természetesen aktiválták az Európai Unió Copernicus földmegfigyelő programjának vészhelyzeti szolgáltatását (Copernicus Emergency Management Service, CEMS) is, hogy a frissen készülő, részletes, műholdas alapú térképek révén minél több hasznos információ álljon kellő időben a természeti katasztrófával küzdő hatóságok rendelkezésére.

Az alábbi Sentinel-1A radaros műholdkép, amely a hír illusztrációjául a Copernicus program honlapján jelent meg, a cseh–lengyel határ vidékét mutatja. Az elöntött területeket a korábban a vidékről készített hasonló radaros műholdképekkel való összehasonlítás révén meg tudták jelölni. Az apertúraszintézises műholdradar technikáját alkalmazó Sentinel-1 legfőbb előnye ilyenkor, hogy átlát az esőket hozó sűrű felhőkön is, miközben az optikai műholdképek ilyenkor a felszínt nem, csak a felhőzet tetejét tudják mutatni.

A 2024. szeptember 15-én Csehország és Lengyelország határvidékéről készült radarkép. (Forrás: Európai Unió, Copernicus Sentinel-1 műholdkép)

Kapcsolódó linkek: