Rekordárvizek Nyugat-Európában

Július közepén a hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű eső Nyugat-Európa több vidékén – Németország nyugati felén, Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, Svájcban – katasztrofális árvizeket okozott. Lakó- és középületek dőltek romba, a halálos áldozatok száma elérte a több száz főt.

Az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programja természetesen igyekezett a legnagyobb segítséget nyújtani a bajban. A Sentinel műholdak segítségével feltérképezték az elöntött területeket. Az alábbi, két Sentinel-1 radarműholdas amplitúdókép alapján készített ábra azt szemlélteti, hogy a nagy folyók mentén hol voltak a legkiterjedtebbek az árvíz által érintett területek. Ehhez két műholdképet kombináltak, az egyik még július 3-án, a másik 12 nappal később, közvetlenül az esőzések után készült. A színezés segítségével piros színnel emelték ki az elöntött területeket. A radaros műholdképek különösen alkalmasak a vízfelületek detektálására, hiszen azokról nem verődnek vissza a műhold irányába az onnan lebocsátott jelek. Ráadásul a radaros észleléseket a borult, felhős idő sem akadályozza.

Németországban Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományokban volt a legsúlyosabb a helyzet az évszázados rekordot döntő csapadékmennyiség miatt, Belgiumban leginkább Vallónia volt érintett. A képen a Rajna, a Ruhr és a Meuse (Maas) folyók egy-egy szakasza látható. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Sentinel-1 méréseket – más műholdas adatokkal együtt – a Copernicus vészhelyzeti szolgáltatásának (Copernicus Emergency Management Service, CEMS) szakemberei arra használták, hogy friss és pontos információval lássák el a kárelhárításon dolgozó hatóságokat. A műholdas földmegfigyelés és a modellezés együtt persze nem csak akkor lehet hasznos, amikor már megtörtént a baj. A sajtóban megjelent hírek szerint Németországban például pontos előrejelzéssel szolgált egy a a 2000-es évek elején kidolgozott rendszer, amely hidrológiai mérések és műholdas adatok alapján megjósolta az áradásokat. A létfontosságú információ mégsem jutott el az érintettekhez.

Kapcsolódó linkek: