Uncategorized

Árvizek Észak-Olaszországban

Az elmúlt időszak heves esőzései nyomában Olaszország északi részén több helyen is kiöntöttek a folyók a medrükből. A leginkább érintett Alessandria megyében és másutt több száz embert kellett kitelepíteni otthonából.

Az apertúraszintézis elvén végzett műholdas radarmérések nagy előnye, hogy felhős, borult időben, sőt akár éjszaka is alkalmasak a földfelszín leképezésére. Ráadásul a nyílt vízfelület egészen másképp mutatkozik a radaros amplitúdóképeken, mint a száraz területek. Ezen alapul a Copernicus program Sentinel-1 műholdjaitól származó mérések alapján elkészített alábbi látványos kép is, amely a Pó völgyében szemlélteti az elárasztott területeket. Az ugyanarról a területről 12 nap különbséggel, november 13-án és 25-én készített radarképeket úgy színezték, hogy a különbség, vagyis az elöntés mértéke pirossal jelenjen meg.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A képen a Pónak és mellékfolyóinak a szalagja fekete színű, az épületeik miatt erős radarvisszhangot produkáló települések – felül középen a legnagyobb Milánó – pedig fehérek.

A földcsuszamlások veszélye miatt utakat zártak le. Liguria tartomány északi részén, Savona közelében az A6-os autópálya egyik hídja egy 30 m-es szakaszon összeomlott. Ebben a hónapban Velence is sokat szerepelt a híradásokban, a rekordmagasságba emelkedő víz ugyanis számos épületet elöntött. Velencében az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb áradásáról beszélnek.

Kapcsolódó linkek: