Uncategorized

Elbúcsúztak a Sentinel-2B-től

Nem egy szomorú eseményről van szó, éppen ellenkezőleg! A Copernicus program következő műholdja heteken belül (január elején) indul a starthelyre.

A Sentinel-2 műholdsorozat második, B jelű tagjának felbocsátása 2017 tavaszán várható – az ESA honlapján megjelent friss beszámolóban szereplő információ szerint Francia Guyanából, egy Vega hordozórakéta segítségével. (A páros első tagja, a Sentinel-2A is Kourouból indult, egy Vega rakétával, 2015. június 23-án.)

Most a sajtó képviselői vethettek egy utolsó pillantást az optikai és infravörös tartományban érzékeny, 13 színben „látó” műholdra az ESA hollandiai technológiai központjában (ESTEC), ahol a június óta folyik a tesztelése. A gyártó konzorcium vezetője az Airbus Defence and Space vállalat volt, de maga az űreszköz igazán európai. A tájékoztatón elhangzott, hogy 15 országból több mint 60 beszállítóval dolgoztak együtt, sok kis- és középvállalatot is beleértve. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy közöttük volt a miskolci Admatis Kft. is, akik számos fémalkatrészt terveztek és készítettek a Sentinel-2A és -2B műholdakhoz.)

sentinel-2b-estec
A Sentinel-2B az ESTEC-ben, november 14-én, a „becsomagolása” előtt. (Kép: ESA / Philippe Sebirot)

A Sentinel-2 feladata a földfelszín vizsgálata multispektrális távérzékelő módszerrel, közepes felbontással, nagy területre kiterjedően. A két műholdból álló konstelláció előnye, hogy egy adott felszíni terület fölött rövidebb időközönként repül el az űreszközök valamelyike. A két hold azonos alakú, alacsony (a felszín felett 786 km magasan húzódó) poláris napszinkron pályán kering majd. A Sentinel-2B a társához képest 180 fokkal lemaradva, vagyis éppen a Föld átellenes oldalán repül. A cél a felszín változásának nyomon követése, az erdő- és mezőgazdálkodás támogatása, a katasztrófa-elhárítás segítése, és még sok minden más. A szolgálatszerű és ingyenes adatszolgáltatás pedig megnyitja a jó minőségű műholdas megfigyelési adatokhoz való hozzáférés lehetőségét minden felhasználó számára. A Sentinel-2B belépésével a teljes Földet öt naponta méri fel a rendszer.

A Sentinel-2B az európai Copernicus program sorrendben ötödik műholdja lesz, amelyet pályára állítanak.

Kapcsolódó linkek: