Uncategorized

Száz leégett hektár Átánynál

Idei nyári blogbejegyzéseinkben sokat foglalkoztunk a rendkívüli aszály következményeivel. Hazánkból is leégett területeket, kiszáradó tavakat és folyókat mutattunk műholdképeken. Augusztus közepére is jutott egy nagy területet érintő tűzeset. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján számoltak be arról, hogy augusztus 16-án és 17-én, két nap alatt mintegy 100 hektárnyi védett füves terület vált a lángok martalékává. A helyszín a Heves megyei Átány külterületén, Átány és Kömlő községek között található. A Nagy-fertői mocsár néven ismert területrész a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet szerves része, szikes pusztai táj gyepekkel, zsombékosokkal és mocsarakkal tarkított síkvidéki környezet. A tájra alapvetően a legelő állatállomány és a gazdag madárvilág jellemző – írja a nemzeti parki ismertető. A rovarvilág és a rágcsálók egy része a tűz martalékává vált. A tűz eredete bizonytalan, de az ember akarva-akaratlanul is hozzá szokott járulni az ilyen eseményekhez. Kerti bográcsozás a falu szélén, az autóból kidobott csikk, vagy más könnyelműség állhat a háttérben.

Az elszenesedett felszínű terület természetesen a Copernicus program Sentinel-2 távérzékelő műholdjainak képein is felismerhető. Alább két időpontban, augusztus 12-én (a tüzet megelőzően) és 27-én (a tűz után) készült felhőmenetes Sentinel-2 képet hasonlíthatunk össze, méghozzá a vegetációt pirossal kiemelő hamisszínes megjelenítésben.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Ha nem csak a leégett foltra (feketével, alul középen), hanem a tágabb környezetre is figyelünk, az is jól érzékelhető, hogy 15 nap leforgása alatt mennyivel kevesebb lett a fotoszintetizáló növényzetre utaló piros szín. A képen a két település Átány (balra) és Kömlő (jobbra).

A Sentinel-2 műholdpáros egyike véletlenül épp augusztus 17-én is elrepült a terület fölött, amikor a tűz oltásán még dolgoztak a szakemberek. Bár akkor nem volt teljesen felhőmentes a táj, a műholdképen pont a tűz által érintett terület azért jól látható. (A további sötét foltok a felhők árnyékai; alakjukat a fehér színben feltűnő felhőkével összehasonlítva jól meg lehet az árnyékokat különböztetni a leégett folttól. Ez utóbbihoz ugyanis nyilván nem „tartozik hozzá” egy megfelelő alakú, tőle délkeleti irányban látszó felhőfolt. A felhők és árnyékaik elhelyezkedéséből amúgy nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a műholdképek késő délelőtt készültek – valójában közép-európai nyári időszámítás szerint 11:47-kor.)

Az Átány külterületén – akkor még csak részben – leégett gyepes-nádas puszta augusztus 17-én késő délelőtt. A tűz továbbterjedését csak később sikerült végleg megállítani, ezért itt még kisebb kiterjedésű a középtájt látható, a felhőárnyékokénál határozottabb körvonalú fekete folt a fentebbi, 27-én készült műholdképpel összehasonlítva. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Kapcsolódó linkek: