Korán kiszáradó Pojang-tó

Majdnem pontosan két évvel ezelőtt, 2020 júliusában szenteltünk egy blogbejegyzést Kína egykor volt legnagyobb édesvízi tavának, a Csianghszi (Jiangxi) tartományban fekvő Pojang-tónak (Poyang). Akkor az apropó a tó vízszintjének hirtelen megemelkedése volt, a hosszan tartó esőzések és áradások nyomán. Most, 2022-ben az ellentétes szélsőség következett be az időjárásban: ahogy világszerte sok más helyen az északi féltekén, Kína területén is súlyos aszály uralkodott. Ennek következtében a tóból mostanára szinte teljesen eltűnt a víz.

A Pojang-tó vízszintje megszokott módon szélsőséges ingadozásokat mutat. A téli időszakban általában kevés benne a víz, nyáron pedig több. Idén azonban a száraz periódus a szokásosnál sokkal – mintegy 100 nappal – korábban köszöntött be. Ilyen mértékű kiszáradásra évtizedek óta nem volt példa – olvasható a NASA földmegfigyelési portálján megjelent hírben. Kínában az idei nyári csapadékhiány általános problémákat okozott az ivóvízellátásban, az öntözésben, a vízi erőművek működésében és az ipari termelésben.

Az idei legnagyobb vízszintet június 23-án mérték, azóta folyamatosan, augusztusban már drasztikus gyorsasággal húzódott vissza a Pojang-tó. A folyamatot kilenc nyári Sentinel-2 műholdkép sorozatával illusztráljuk. A többnyire felhőmentes vagy alig felhős (fehér) hamisszínes képeken a növényzet piros, a (mély) víz sötétkék, a szárazra került tómeder pedig világos drapp színű. Az animáción jól érzékelhető a tó 2022. nyári kiszáradásának folyamata.

A Pojang-tó 2022. június és augusztus között, Sentinel-2 műholdképek sorozatán. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Kapcsolódó linkek: