Uncategorized

Száz leégett hektár

Július 1-jén, pénteken délután riasztották a tűzoltókat a Bükk területére, Miskolc közelébe, Jávorkút és Lillafüred közé, ahol a fenyőerdő és a bozótos kapott lángra. A katasztrófavédelem miskolci, diósgyőri, tiszaújvárosi, kazincbarcikai, ózdi és szerencsi hivatásos tűzoltói, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltók szombat hajnalra tudták megfékezni a tüzet. Összesen 14 járművel 44 hivatásos és 2 járművel 12 önkéntes tűzoltó dolgozott, többnyire kézi szerszámokkal és háti permetezővel, hiszen a legtöbb helyet nem lehetett tűzoltóautókkal megközelíteni.

A lángok mintegy 100 hektáron pusztítottak. A közelben természetvédelmi jelentőségű területek is voltak, a növény- és állatvilágban keletkezett kár felmérése még tart. Az első becslések szerint a kár eléri a 10 millió forintot.

Július közepére készült olyan Sentinel-2 optikai műholdkép, amely felhőmentes körülmények között mutatja a tájat. Az alábbi összehasonlításhoz egy valódi színeket visszaadó (balra), valamint a vegetációs indexet (NDVI) mutató képet (jobbra) választottunk. Az utóbbi esetében fotoszintetizáló növényzet egységesen sötétzöld színnel jelenik meg. A közepén látható, a környezetétől élesen elütő világos folt a frissen elpusztult erdőrészlet helyét jelzi.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Hogy a változást még jobban érzékeltessük, előkerestünk az archívumból egy a tűzvész előtt közel egy hónappal, június 6-án készült Sentinel-2 műholdképet is, amely szintén a műholdkamera B4 és B8 jelű hullámsávjaiban készített felvételek kombinációjából előálló vegetációs index térképét mutatja. A csúszka elmozdításával, a korábbi állapottal való összehasonlítással feltűnik a tűzzel érintett terület kiterjedése.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A június 6-i kép bal alsó részén felbukkanó nagy világos folt nem a felszínborításra utal, hanem egy felhőt jelez, amely a júliusi képen természetesen már nincs rajta. Mindkét NDVI térképen előfordulnak változatlan, kisebb kiterjedésű világos foltok, ezeken a helyeken hiányzik vagy gyér a növényzet. A szinte fehéres mintázatban a legnagyobb folt a tűzzel érintett területtől (a kép közepétől) északnyugat felé (balra fel) haladva Csipkéskút. Ugyanebben az irányban még távolabb egy kis fehér pont egy NATO katonai radar helyét jelöli.

Kapcsolódó linkek: