Uncategorized

Alacsony vízállási rekord a Velencei-tónál

Már tavaly is sokat lehetett olvasni arról, hogy vészesen fogy a víz a Velencei-tóból. Ősszel egy blogbejegyzésünkben műholdképpel is illusztráltuk, hogy a vízpótlás sem egyszerű: a tóba ömlő Császár-víz nevű patakon létrehozott tározók vízminősége jó ideig nem volt megfelelő a Velencei-tó feltöltéséhez. A 2020-es év rekordméretű tavaszi és nyári szárazsága aztán tovább rontotta a tó állapotát. Július végére a Velencei-tó Agárdnál elérte a 62 cm-es vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. Mivel a meleg folytatódott és csapadék azóta sem érkezett, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei augusztusban még alacsonyabb vízállásokról számolnak be. A vízgyűjtők kiszáradása miatt, ha esik is az eső, akkor sem sok víz éri el a folyó- és tómedreket, hiszen a csapadékvizet felissza a szomjazó föld.

A Velencei-tóhoz visszatérve, megrázó képek járták be a sajtót, például egy szárazra került csónakkikötőről, ahol az egykori tómeder kiszáradt és felrepedezett. A tömeges halpusztulást a víz levegőztetésével igyekeznek megelőzni a szakemberek. A levegőztető másodpercenként egy köbméter vizet forgat meg, egy úszó pontonra telepített négy nagy teljesítményű szivattyúval.

Ha víz, akkor a Sentinel blogon Sentinel műholdképek: ezúttal kétféle, radaros és optikai távérzékelő módszerrel készült, vagyis Sentinel-1, illetve Sentinel-2 képekből válogattunk. Összehasonlításul 2019-es, ugyanúgy az augusztus eleji időszakból származó adatokat választottunk. Az első képpár egy Sentinel-1 radaros amplitúdókép. Ezeken a sötét (fekete) szín jelöli a nyílt vízfelületeket, ahonnan a műholdról oldalirányba lebocsátott radarimpulzusok nem a műhold irányába verődnek vissza. Jól látható, hogy a 2022-es képen a Velencei-tó területén kevesebb a feketeség, főleg a tó nyugati részénél tűntek el nagyobb vízfelületek.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019, 2022 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

A 2019-es és 2022-es augusztusi Sentinel-2 képek összehasonlításához olyan színezést használtunk, amely a nedvességtartalomra utal. A Sentinel-2 műholdak kamerájának (Multi-Spectral Instrument, MSI) B8A (865 nm hullámhossz) és B11 (1610 nm hullámhossz) jelű infravörös sávjait használó nedvességi index (normalized difference moisture index, NDMI) hasznosan alkalmazható a növényzet víztartalmának megfigyelésére, a szárazságok átfogó felmérésére. A kék árnyalatai a megfelelő víztartalmú növényzetet jelölik, és persze sötétkék a vízfelszín is. A vörös szín a kopár felszínre – például a már learatott táblákra – vagy kiszáradó növényzetre utal. Nem meglepő, hogy a Velencei-tavat körbevevő szántóföldek tábláin a sárgás-vöröses árnyalatok idén feltűnően nagyobb arányban szerepelnek, mint a 2019-es műholdképen. A fenti radaros műholdképpárral összevetve olyan területek is jól azonosíthatók, ahol 2019-ben még víz volt, 2020 augusztusában már nem.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019, 2022 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Kapcsolódó linkek: