Uncategorized

Vulkán a felhők között

December 4-én kitört Indonéziában, Jáva szigetének keleti részén a Semeru vulkán. (Idén januárban már volt egy kisebb kitörése, különösebb károkozás nélkül.) A sziget legmagasabb hegye (3676 m) egyúttal az ottani aktív tűzhányók egyike. Mostani kitörése idején heves esőzések is súlyosbították a helyzetet. A környéket hamu lepte be, a sáros vulkáni törmelék több mint 5000 lakóépületet ért el. Közösségi épületek, hidak is megsemmisültek. Több ezer embernek kellett elmenekülnie, a halálos áldozatok száma megközelíti az ötvenet, még többen szenvedtek sérüléseket.

Indonéziában nem ritka a vulkánkitörés, a szigetek a csendes-óceáni „tűzgyűrű” mentén fekszenek. Az országban száznál is több tűzhányót számlálnak. Itt találkozik a földkéreg két nagy kőzetlemeze, és bukik az Ausztrál–Indiai-lemez az Eurázsiai-lemez alá. Az esőzések alapján már sejthető, hogy a december eleji kitörés nem volt ideális az optikai műholdas földmegfigyeléshez. Az európai Copernicus program Sentinel-2 műholdpárosának egyik tagja december 11-én tudott olyan felvételeket készíteni, amelyeken legalább a Semeru csúcsa és délkeleti lejtője – amely ez elöntéssel érintett volt – kibukkant a környező felhőtakaróból. Az alábbi hamisszínes képekhez a Sentinel-2 kamerájának infravörös sávú felvételeit is felhasználtuk, így feltűnően jól látszik a forró láva. A kitörésnek a hegy oldalán végzett pusztítását szemlélteti egy két hónappal korábbi, majdnem felhőmentes Sentinel-2 műholdképpel való összehasonlítás.

Az indonéziai Semeru vulkán a legújabb, december 4-i kitörése előtt és után, a hősugárzást kiemelő hamisszínes Sentinel-2 képeken. Az ugyanarról a területről két eltérő időpontban készített képek között a csúszka elmozdításával lehet váltogatni. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: