Sentinel-1 a Krakatau fölött

Több mint 200 halott, közel 1000 sérült a szomorú mérlege az Indonéziát sújtó szombati szökőárnak. A természeti csapás december 22-én, világidőben 14:27-kor történt (helyben már késő este, 21:27 volt). Félő, hogy az áldozatok száma még nem végleges. A szökőárért a jelentések szerint a Jáva és Szumátra szigete közti Szunda-szorosban található nevezetes és most is működő vulkán, a Krakatau lehet a felelős. A vulkán idén nyár óta többször kitört. A cunamit megelőző napon több száz méter magas hamufelhőt bocsátott ki magából, 22-én is aktív volt.

A Krakatauhoz fűződik az az 1883-as hatalmas kitörés, amely a történelem egyik legnagyobb természeti katasztrófája volt, az egész bolygón érezni lehetett a hatását. A légkörbe került hamu miatt 1 Celsius-fokkal csökkent a globális átlaghőmérséklet. Akkor óvatos becslések szerint is legalább 36 ezer volt a halálos áldozatok száma. A kitörés energiája ötezerszer akkora volt, mint a Hirosimára ledobott atombombáé. A tengerből kiemelkedő vulkáni hegy legnagyobb része, 25 köbkilométernyi anyag szétrepült. A 20. század elején aztán középen új sziget emelkedett a vízfelszín fölé, az Anak Krakatau, vagyis Krakatau gyermeke.

Most is ehhez az aktív vulkánhoz, egy feltételezett nagy földcsuszamláshoz köthető a szökőár. Egyelőre még kevés a biztos információ, de az elkövetkező napok műholdfelvételei is segítenek majd. Az alább bemutatott Sentinel-1 radaros műholdképeken középen látható az Anak Krakatau. A két felvétel között 24 nap telt el. Az első, viszonylag nyugodt helyzetet mutató – a radarjelek polarizációján alapuló hamis színezésű, és a kontrasztokat kiemelő – kép november 28-án készült. A második éppen december 22-én, a cunami napján, világidőben 22:33:45-kor. A radaros műholdképeket a csúszka mozgatásával könnyen összehasonlíthatjuk.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Ami a felületes szemlélő számára is azonnal feltűnik, hogy december 22-én a levegőbe került vulkáni hamu felhője is produkált radarvisszhangot. Ez a tengervíz hátteréből élesen kirajzolódó szigetektől keleti irányban látható. Középen az Anak Krakatau körvonalai megváltoztak, összhangban azzal, hogy korábban egy hatalmas csuszamlásnak kellett lennie, ami az akár 20 méter magas hullámokkal partot érő szökőárat előidézte. A jelek szerint a sziget alakja jelentősen megváltozott. A december 22-én készült radarképen mintha koncentrikus körök is feltűnnének az Anak Krakatau körül, ami a vulkán által a környező tengeren előidézett hullámokra utalhat.

Kapcsolódó linkek: