Uncategorized

La Palma: elért a láva a tengerig

Szeptember végi blogbejegyzésünkben írtunk róla, hogy fél évszázad után újra vulkánkitörés kezdődött a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek ötödik legnagyobb szigetén, La Palmán. A sziget déli részén a Cumbre Vieja nevű tűzhányó szeptember 19-én aktivizálódott, amit földrengések sorozata jelzett előre. Akkor egy olyan Sentinel-1 műholdképet mutattunk, amely a kitörés kezdetének másnapján készült. Bár a szigetet jórészt felhő borította, az infravörös sávok felhasználásával készült hamisszínes műholdképen így is felismerhető volt a láva intenzív hősugárzása.

A vulkánkitörés azóta is tart. A hegyoldalon lefolyó izzó láva az útjába eső településeken elborította és megsemmisítette a házakat. Szeptember 28-ára aztán a 6 km hosszan nyúló lávafolyam elérte az Atlanti-óceánt is. Amikor az alábbi Sentinel-2 műholdkép készült, szeptember 30-án, a sziget szárazföldjének területe már 20 hektárral bővült az újonnan létrejövő „lávadeltának” köszönhetően.

A táj valódi színeit mutató feldolgozásban készített, de a lávát a rövid hullámhosszú infravörös sávban felvett adatok segítségével kiemelő Sentinel-2 képen a tengervízzel való érintkezéskor keletkező gőzfelhő is kivehető a sziget nyugati partjainál, a Playa Nueva nevű területen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A megolvadt kőzet és a hideg víz találkozásakor akár mérgező anyagokat is tartalmazó felhők keletkezhetnek. Az elővigyázatosság indokolt ugyan, de a tenger irányába fújó szél segít abban, hogy a sziget lakói számára ez ne jelentsen különösebb veszélyt.

Kapcsolódó linkek: