Uncategorized

Izzó láva a felhőn át

Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten, a fővárostól, Reykjavíktól csupán mintegy 30 km-re kitört egy vulkán – olvashattuk a napokban a sajtóban, látványos helyszíni képes tudósításokkal kísérve. Februártól kezdve több tízezernyi kisebb földrengés jelezte előre, hogy valami történni fog. A szakértők tudták, hogy a Geldingadalur-völgy alatt mozgó magma hamarosan megtalálja az utat a felszínig. Fagradalsfjall-hegy közelében végül március 19-én kezdődött meg a kitörés. A kiömlő izzó láva alig egy négyzetkilométernyi területet öntött el. A kutatók szerint akár évtizedekig is eltarthat ez a vulkánkitörés!

Izland az Atlanti-óceán északi részén, a földkéreg két nagy kőzetlemeze, az Észak-amerikai-lemez és az Eurázsiai-lemez találkozásánál fekszik. A Közép-Atlanti-hátság, ahol a kőzetlemezek távolodnak egymástól, épp a szigetország alatt, azon belül is többek közt a Reykjanes-félsziget alatt húzódik. A vulkáni tevékenységhez kapcsolódó jelenségek tehát gyakoriak Izlandon. Az utóbbi évek kitöréseihez képest a mostani viszonylag kis erejű és nyugodt. A szétterjedő láva mégis jól kivehető a Sentinel-2 műholdképeken, amelyekhez ezúttal a 20 m-es felszíni felbontást kínáló infravörös sávokat választottuk.

Alább egy viszonylag felhőmentes, március 23-án készített, hamisszínes Sentinel-2 kép látható. A láva hősugárzásának kiemelésére a piros színhez a B12-es (2190 nm hullámhossz), a zöldhöz a B11-es (1610 nm), a kékhez pedig a B8-as jelű (842 nm) sávokban felvett adatokat kombináltuk. Így a forró folt sárgás-narancs színben tűnik fel. A Copernicus program Sentinel-2 műholdpárosán repülő MSI (Multi-Spectral Instrument) kamerák egyébként 13 különböző hullámsávban érzékenyek, a látható fény mellett az infravörösben is. A most a kép előállításához alkalmazott sávok mindegyike az infravörös tartományba esik.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Összehasonlításul, csúszka elmozdításával megtekinthetjük a két nappal később, március 25-én mért adatokból ugyanilyen színezéssel készült műholdképet is. Ha valósághű színekben mutatnánk, csalódást keltene, hiszen a tájat – Izlandon egyáltalán nem szokatlan módon – vastag felhőréteg borítja, így semmi sem lenne kivehető a felszínből. A forró láva hősugárzása azonban olyan intenzív, hogy még a felhők alól is detektálható a műhold kamerája számára.

Kapcsolódó linkek: