Uncategorized

Kourou, Francia Guyana

Hamarosan, várhatóan még az év vége előtt elindítják a csillagászok régen várt új nagy űrteleszkópját, az amerikai vezetéssel, európai és kanadai közreműködéssel épült James Webb-űrtávcsövet. A startra egy Ariane-5 rakétával a Francia Guyanában fekvő Kourou Űrközpontból kerül sor. Ebből az alkalomból az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában Kourou környékét mutatták be egy friss, december 17-én készült Sentinel-2 műholdkép segítségével.

A Kourou Űrközpontot „műholdtávlatból” is bemutató videó egyúttal a sorozat utolsó darabja volt a 2021-es évben. (Forrás: ESA)

Dél-Amerika atlanti partjainál, a Franciaország egyik tengerentúli megyéjének számító Francia Guyanában járunk. A fővárostól, Cayenne-től 60 km-re északnyugatra található a tengerparti Kourou város, az azonos nevű folyó torkolatánál (a képen jobb oldalt alul). A Kourou folyó 144 km-en át kanyarog, mire az Atlanti-óceánba ömlik. A műholdképen feltűnő a jellegzetes, a vízben szállított hordaléknak köszönhető színe.

A városka környékén hosszú, homokos tengerpart található, a folyó mentén pedig mangrovemocsár és sűrű trópusi esőerdő. A környékbeliek főképp mezőgazdaságból, például kávé, kakaó és trópusi gyümölcsök termesztéséből élnek. Már akik nem az űrközpontban dolgoznak. Itt, a várostól északnyugatra épült ugyanis meg Európa „űrkikötője”, a francia kormány 1964-es döntése nyomán. Az Egyenlítőtől csupán mintegy 500 km-re északra fekvő helyszín ideális az űrindításokhoz, hiszen a Föld forgásából adódó kerületi sebesség az Egyenlítőnél a legnagyobb. A hordozórakéták tehát itt kaphatják a legnagyobb segítséget ahhoz, hogy hajtóműveikkel elérjék a Föld körüli pályát. A trópusi ciklonok és a földrengések sem jellemzők Kourou környékén. A rakétaindításokat pedig az Atlanti-óceán irányába, baleset esetén lakott területek veszélyeztetése nélkül végezhetik el. Maga az űrközpont számos startállással és a környező – természetvédelem alatt álló – esőerdővel együtt 690 km2-en terül el.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az ESA videójában ugyan nem említették, de a Copernicus program Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdpárosának tagjai is innen indultak, egy-egy Vega hordozórakétával. Márpedig ezen műholdak egyike készítette az itt látható képet is. A Sentinel-2A 2015 júniusa, az azonos felszereltségű Sentinel-2B pedig 2017 márciusa óta kering a Föld körül.

Kapcsolódó linkek: