Uncategorized

Fehér-Nílus, színesben

Egyik friss blogbejegyzésünkben – az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatát követve – Nyugat-Afrikába látogattunk. Most ugyancsak az ESA nyomán kelet-afrikai helyszínt mutatunk be egy Copernicus Sentinel-2 műholdkép segítségével. A képet ezúttal hamisszínes formában készítették el. A Sentinel-2 műholdpáros tagjai 13 különböző hullámsávban készítenek felvételeket, a látható és infravörös tartományban – vagyis ott is, ahol az emberi szem már nem érzékeny. Ezek kombinálásával olyan információ is megtudható a felszínről, amilyen a valódi színekben rejtve maradna előlünk.

A helyszín az Afrika északkeleti részén fekvő Szudán, a földrész harmadik legnagyobb területű országa. Azon belül is Fehér-Nílus állam, amely nevét természetesen a folyóról kapta. Fehér-Nílus Szudán 18 államának ez egyike, területe nagyjából 40 ezer km2, vagyis közel fele akkora, mint Magyarországé. A műholdképen bemutatott részlet a Fehér-Nílustól nyugatra fekvő területet ábrázolja, de maga a folyó nem látható rajta.

A szudáni Fehér-Nílus állam egy részletét mutató hamisszínes Sentinel-2 műholdkép 2021. augusztus 25-én készült. A középtájt keresztben húzódó fehér és fekete csíkok felhők és a felszínre vetülő árnyékuk. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az elő növényzet a vörös árnyalataiban tűnik fel. A közeli infravörös sávot, amelyet a színezés kiemel, rendszerint a vegetáció megfigyelésére használják a Sentinel-2 mérései alapján. A trópusi sivatagi éghajlat ellenére a völgyek alján, a homokdűnék között megélnek bizonyos növények is. A kép jobb szélén alul mezőgazdasági művelés alatt álló táblák is kivehetők (érdemes rápillantani a kép teljes, 10 m-es felszíni felbontású változatára.) A szudáni mezőgazdaság fő terményei a gyapot, a földimogyoró, a szezámmag és a cukornád, a gabonafélék közül a búza, kukorica, cirok és köles. A képre ránagyítva több kisebb település is látható, ezek többsége valamilyen mesterséges víztározó mellett fekszik. Ez utóbbiakat szabályos négyszögletű alakjuk révén könnyen meg lehet találni. Az év során nem egyenletesen érkező csapadék nyomán időszakosan természetes tavak is kialakulnak, ezek a kék és a türkiz árnyalataiban fedezhetők fel a hamisszínes Sentinel-2 műholdképen. Augusztusban – amikor a kép is készült – és szeptemberben a hirtelen érkező monszunesők miatt gyakoriak az áradások Szudánban. 2021 augusztusában például éppen Fehér-Nílus állam volt az árvizekkel egyik legsúlyosabban érintett terület.

Az augusztusi szudáni Sentinel-2 műholdképet az ESA földmegfigyelési videósorozatában, december 3-án mutatták be. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: