Uncategorized

Konténerhajók torlódása

A kaliforniai Los Angelesnél érkezik az Egyesült Államokba a legtöbb, áruval megpakolt konténer, hatalmas óceánjáró konténerhajók fedélzetén. Los Angeles és Long Beach kikötői normális körülmények között is hatalmas forgalmat bonyolítanak le, de mostanság újabb és újabb rekordokat dönt a közelben veszteglő hajók száma. Ezek arra várnak, hogy végre bejussanak a kikötőbe és lerakhassák konténereiket.

A globális szállítmányozás jelenlegi válságos helyzete a koronavírus-világjárvány hatásainak tudható be. A lezárások ideje alatt visszaesett a fogyasztás és a kereskedelmi forgalom, mostanra viszont megnőtt a kereslet, szükség van az árukra és a nyersanyagokra. A tengeri áruszállítási szektor ezt a hirtelen megnövekvő terhelést nehezen tudja kezelni, amiatt van hiány például a konténerekből és torlódás a forgalmas kikötőkben. Az Egyesült Államokban további logisztikai problémát okoz, hogy a közelben, a kaliforniai partvidéken nem találhatók hasonlóan nagy kapacitású tengeri kikötők, ahová a forgalom egy részét hatékonyan át lehetne irányítani. A várakozások szerint a helyzet nem oldódik meg egyhamar, még 2022-ben is hasonló fennakadásokra lehet majd számítani.

Alább két Copernicus Sentinel-1 radaros műholdképet hasonlíthatunk össze a csúszka elmozgatásával. Az egyik tavaly ugyanebben az időszakban, a másik idén szeptember 21-én készült. A színek ne tévesszenek meg senkit, nem valóságosak, a felszínről a műholdra visszaérkező radarhullámok intenzitására és polarizációjára vonatkozó adatok felhasználásával alakultak ki. A víz – ez esetben a Csendes-óceán – kékes-feketés árnyalatokban mutatkozik. A szárazföldön az építmények drapp és sárga színekben látszódnak. A képen a sűrűn beépített Los Angelest és környékét figyelhetjük meg, középtájt Long Beach kikötőjével. A tengeren elszórva látható igen fényes, sokszor még csillag alakú diffrakciós mintát is mutató pontok a kitűnő radarvisszaverő képességű óceánjáró hajók. A műholdképeket összehasonlítva rögtön feltűnik, mennyivel több hajó várakozik a környéken a kikötőbe való bejutásra, mint egy évvel korábban.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Kapcsolódó linkek: