Uncategorized

Algásodás akadályozza a Velencei-tó vízpótlását

Idén nyáron sok hírt lehetett olvasni a Velencei-tó tartósan alacsony vízállásáról. Az oxigénhiányos vízben több alkalommal volt tömeges halpusztulás, és a körülmények sok látogatót elriasztottak a tó környékéről. A Velencei-tó természetes vízpótlását az észak felől beömlő Császár-víz nevű patak jelenti, de a csapadékszegény időjárás miatt alacsony a vízhozam. Az 1970-es években épp a tó vízpótlásának szabályozására két mesterséges tározót alakítottak ki a Császár-víz mentén: a Zámolyi-víztározót és folyásirány szerint lejjebb a Pátkai-víztározót. Ezeknek a vízminősége azonban most nem megfelelő a Velencei-tó feltöltéséhez.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a minap számolt be a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálatáról. Ennek keretében a Pátkai-víztározóból a Velencei-tóba némi vizet eresztettek, és közben mérésekkel vizsgálták, hogy milyen mennyiségi és minőségi változások történnek. A tározóban ugyanis a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofill-koncentráció tapasztalható. A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, a vízben az algák felszaporodása miatt alakult ki a nagy koncentráció. Ez jelenleg a Velencei-tó számára nem megfelelő vízminőséget jelent, ami a feltöltési próba során sem javult számottevően, így a tó vízpótlásával kénytelenek tovább várni.

Az OVF közleménye szerint a vízpótlás csak akkor kezdhető meg, ha csapadékosra fordul az időjárás és megérkezik a tartós lehűlés, s emiatt a Pátkai-tározóban a klorofill koncentrációja a 75 mg/m3 határérték alá esik (az eredeti közleményszövegben nyilvánvalóan hibás egység szerepel). Jelenleg azonban még 160–180 mg/m3 (avagy μg/l) értékeket mérnek. A vízpótlás pontos ideje tehát a meteorológiai folyamatoktól függ.

A tavak klorofill-koncentrációjról nem csak helyszíni mérések alapján szerezhetnek információt a kutatók. Áttekindő képet adhatnak egyes földmegfigyelő műholdak. Az európai Copernicus program optikai Sentinel-2 műholdpárosán működő, 13 látható és infravörös színképi sávban érzékeny kamera (Multi-Spectral Instrument, MSI) különösen alkalmas ennek a fontos vízminőségi paraméternek a rendszeres monitorozására. A vízben levő korofill-a a beérkező napsugárzást a legjobban 700 és 720 nm között, a közeli infravörös tartományban veri vissza. Ezért a Sentinel-2 mérések B5 jelzésésű spektrális sávja (705 nm) ideális a klorofill-tartalom vizsgálatára.

Az alábbi, a csúszka elmozdításával összehasonlítható képpár bal oldali tagja a Velencei-tó és környéke 2021. október 4-én készült Sentinel-2 műholdképét mutatja, a valódi színeket visszaadó módon. A másik képhez a klorofill-koncentráció jellemzésére használt egyik indexet ábrázoltuk, stílszerűen a zöld árnyalataiban. Ez valójában a B5 sávban mért intenzitás és a két szomszédos spektrális sávban (B4 és B6) mért értékek átlagának különbsége. Egyszerűen szólva, minél élénkebb a zöld szín, annál több a vízben a növényi anyag. A fekete részek szárazföldi területeket jelölnek.


(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A képen jobbra lent látható maga a Velencei-tó. Tőle északra, a kép közepén az első nagyobb – az OVF helyszíni mérései és a Sentinel-2 kép tanúsága szerint is magas klorofill-koncentrációjú – víztest a Pátkai-víztározó. Még északabbra látható a szintén élénk zöld Zámolyi-víztározó. A látómezőbe beleesnek még kisebb-nagyobb környékbeli tavak is, változó algásodási mértékkel. Székesfehérvár városa alul, balra látható.

Alább ugyanennek a Sentinel-2 műholdképnek egy másik, a Balatont ábrázoló részletét is bemutatjuk, ugyancsak a klorofillra jellemző index használatával. Jól megfigyelhető, hogy míg a tó keleti medencéjében inkább csak a partok közvetlen közelében jellemző a klorofill, a nyugati medencében az algásodás sokkal kiterjedtebb, még a víz áramlásának mintázatát is szépen kirajzolják a zöld árnyalatai.

A Balaton algásodása 2021. október 4-én, ahogy az egyik Sentinel-2 műhold „látta”. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

 

Kapcsolódó linkek: