Vulkánkitörés La Palmán

Legutóbb épp 50 évvel ezelőtt, 1971-ben volt vulkánkitörés a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek ötödik legnagyobb szigetén, a 706 km2 területű La Palmán. A sziget déli részén a Cumbre Vieja nevű vulkán mostani, szeptember 19-én kezdődött kitörése nem érte váratlanul a szakembereket, előtte földrengések sorozata jelezte, hogy valami készülődik. A lakosságot is igyekeztek felkészíteni arra az esetre, ha el kellene hagyniuk otthonaikat.

A kiömlő láva időközben lakott területeket is elért, száznál is több épületet semmisítve meg. Az elmúlt napokban több ezer embert kellett kimenekíteni a természeti katasztrófa elől. Szerencsére halálos áldozatról nem érkezett jelentés. A kitörés várhatóan még legalább heteken át folytatódik.

Az európai Copernicus földmegfigyelési program egyik Sentinel-2 műholdja szeptember 20-án, a kitörés másnapján haladt el a Kanári-szigetek felett. La Palmát és környékét felhőzet borította, amint az alábbi műholdképeken is látható. Az egyik kép a valódi színeket adja vissza, rajta valóban nem sok minden vehető ki a felszínről. A Sentinel-2 műholdpáros fedélzetén működő kamera azonban nem csak a látható fény hullámhosszain, hanem infravörös tartományban is érzékeny. A csúszka elmozdításával előtűnő, ugyanazokból az adatokból, de hamis színezéssel készült képen a felhőborítás ellenére is jól azonosítható az a narancsszínű folt, amelyet a tűzhányóból kiömlő forró láva okoz.

La Palma szeptember 20-án, egy valódi- és hamisszínes Sentinel-2 műholdképen. Ez utóbbi elkészítéséhez az MSI (Multi-Spectral Instrument) kamera B12, B11 és B8 jelű infravörös sávjaiban felvett adatokat társítottuk rendre a vörös, zöld és kék színekhez. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Hogy a sziget körvonalait is láthassuk, egy lényegében felhőmentes Sentinel-2 képet is bemutatunk az alábbi összehasonlításban. Az még augusztusban, a vulkánkitörést megelőzően készült.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Kapcsolódó linkek: