Uncategorized

Gumitemető helyett lakópark

Tizenhét éven át használt gumiabroncsok lerakóhelye volt Kuvaitban egy 2 km2-es terület, de most megtisztították és a jövőben egy települést szeretnének létesíteni ott. Augusztus végén bejelentették, hogy a fővárostól 35 km-re fekvő területről elszállították a több mint 40 millió, ott felhalmozott abroncsot. Ehhez 44 ezerszer kellett fordulni a teherautókkal. Az ideiglenes új tárolóhely közelében van egy gyár, ahol – más létesítményeket is bevonva – a tervek szerint évente mintegy kétmillió abroncsot tudnak feldolgozni és újrahasznosításra előkészíteni. Vagyis ebben a tempóban is elég hosszú ideig tart majd, amíg fel tudják számolni a környezeti problémát.

Az eredeti „gumitemető” El-Dzsahra (Al Jahra) közelében mindenesetre felszabadult, hamarosan az építkezések is megkezdődhetnek. Állítólag egy volt a világ legnagyobb használtgumiabroncs-lerakója. Egy ekkora mértékű változásnak műholdképeken is látszania kell! Az alábbi két, valódi színeket mutató kép az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 műholdjaival készült. Az egyik idén augusztus 28-án, amikorra végeztek a gumilerakat felszámolásával, a másik épp egy évvel korábban. A 2020-as műholdképen egy körrel megjelöltük a telep helyszínét.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020–2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A képen uralkodó a sivatagos táj drapp színe, rajta jól kivehetők az utak és a közeli település épülettömbjei. A jobb oldalon feltűnő körök öntözéses mezőgazdasági művelésre utalnak. A víz a középen levő kutakból ered, a körbe forgó öntözőberendezések miatt alakulnak ki ezek a jellegzetes táblák. A legnagyobb kör átmérője kb. 1 km-es. A csúszka segítségével elvégezhető összehasonlítás során a jó megfigyelők a két kép készítése között eltelt időben egyéb változásokat is megfigyelhetnek, például közúti csomópont vagy új épületek megjelenését. A jobb felső sarokba a Kuvaiti-öböl csücske is belóg.

A gumiabroncsok számára kijelölt új, ideiglenesnek szánt tárolóhely tűzvédelmi szempontból megfelelő lesz, nem úgy, mint a korábbi. 2012 óta több alkalommal történt ugyanis nagyobb tűzeset a helyszínen, hatalmas mennyiségű mérgező füstöt juttatva a levegőbe. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a telepet végül felszámolták.

Kapcsolódó linkek: