Uncategorized

Olajfolt a Földközi-tengeren

Ciprus felé, Szíria partjaitól nyugati irányba úszik az az olajfolt, amely a becslések szerint ma (szeptember 1-jén) el is érhet a szigethez. A szennyeződés mintegy 130 km távolságból, a szíriai partok mellől, Banijasz (Baniyas) városából származik, ahol augusztus 23-án kezdett szivárogni egy 15 ezer tonna üzemanyagot tartalmazó tartály. A banijaszi finomító a legnagyobb ilyen létesítmény Szíriában. Mostanra mintegy 800 km2-es területet borított be az olajfolt, amelynek terjedését műholdas felvételek alapján lehet nyomon követni.

Kezdetben a szíriai partok mentén, északi irányban terjedt az olajszennyeződés, Dzsabla (Jableh) irányában, veszélyeztetve a tengeri élővilágot. Idén ez már a második nagy szennyezés a Földközi-tenger keleti medencéjében. Februárban Izrael területéről ömlött olaj a tengerbe, az ország és Libanon partjait közel 200 km hosszan kátrányszerű üledék lepte be.

Alább két Sentinel-1 radarműholdas amplitúdókép-montázst mutatunk be, amelyek egyike augusztus 24-én, a szivárgás kezdete utáni napon, másika augusztus 30-án készült, amikor a folt már eléggé megközelítette Ciprus keleti csücskét. A felhasznált felvételek azonos napokon, de nem azonos időpontokban készültek. A Copernicus program radaros műholdpárosának tagjai ugyanis ebben az üzemmódban (Interferometric Wide Swath, ISW) 250 km széles sávot tudnak leképezni elhaladásukkor. Augusztus 30-án az egyik, a bal oldalon látható sáv a világidőben (UT) 3:42-kor érvényes állapotot mutatja, a másik fél nappal később, 15:33-kor készült. A sávok csatlakozásánál látható az olajfolt elmozdulása. A képsávok egyike ráadásul a műholdpálya leszálló (északról délre tartó), míg a másik a felszálló szakaszában készült. De a montázs jól érzékelteti az olajfolt kiterjedését és haladását.

Hamisszínes Sentinel-1 radaros műholdképek a Földközi-tenger keletei medencéjében, Szíriától Ciprusig terjedő olajfoltról. A vízfelszín a kék világosabb árnyalataiban tűnik fel, az áramlásokkal terjedő olajszennyezés helyén jóval sötétebb. A szabályos alakú sávok a leképezés hibái, az apró fehér pöttyök a tengeren az erős radarvisszhangot produkáló hajók. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A hat nappal korábbi, ugyanilyen műholdelhaladási konfigurációk mellett készült képen az olajszennyezés még csak a szíriai partok mentén koncentrálódik. (Banijasz, a szennyeződés kiinduló pontja a part közelében húzódó folt alsó, déli végénél található.) A radarműholdas képek jól alkalmazhatók a tengeri olajfoltok megfigyelésére, ugyanis a vízfelszínnek a radarhullámokat visszaverő tulajdonságai a rákerült olajréteg hatására megváltoznak.

Kapcsolódó linkek: