Uncategorized

Hó helyett ültetvények – Tabúk, Szaúd-Arábia

Egyik előző blogbejegyzésünkben az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatának egyik friss, 2018. januári műholdképét mutattuk be. A Sentinel-2 műholdpáros egyik tagja szerencsére épp akkor repült el a terület felett, amikor a Szahara peremén, Algéria északnyugati részén a sivatagi homokdűnéket hó borította. A havazás január 7-én történt, másnap még látható volt a nyoma a műholdképen, de aztán a hó gyorsan el is olvadt.

A januári hazai hírekben egy másik különleges hóesés is szerepelt, a Szaúd-Arábia északnyugati részén fekvő Tabúk város térségében. Az országra jellemző száraz, meleg időjárás miatt ugyancsak ritka a hó, a magasabban fekvő területeken azért alkalmanként elő szokott fordulni. A mostani különös időjárási jelenség január 5-én este történt, de a vékony réteg a következő nap elejére már el is enyészett. Így az optikai földmegfigyelő műholdaknak semmi esélyük nem volt havas képet készíteniük Tabúk környékéről – ráadásul aznap a Sentinel-2 holdak egyikének sem arra vezetett a pályája. (Az európai Copernicus program Sentinel-2A és -2B műholdjainak párosából álló rendszerben a visszatérési idő egy adott, nem túl magas földrajzi szélességű terület fölé 5 napos.)

Ha ezúttal le is maradtunk a sivatagi hóról, a Sentinel-2 képek segítségével azért mégis érdemes körülnéznünk Tabúk környékén. Az alábbi műholdkép 2018. január 3-án, tehát a hírekben is szereplő havazás előtt készült. Középtájt alul kivehető maga a település, körülötte viszont sokkal feltűnőbbek a szabályos kör alakú alakzatok. Ezek művelt, öntözött mezőgazdasági táblák. A jellegzetes kör alak magyarázata, hogy a telek közepén található kútból a vizet egy forgó öntözőrendszerrel juttatják a talajra. Ameddig az öntözővezeték elér, addig zöldell csak a növényzet az egyébként sivatagi jellegű környezetben… Pontosabban a képen „kéklik”, de az csupán azért van, mert a műholdkép hamis színezéséhez a Sentinel-2 tizenhárom különböző spektrális sávját úgy kombináltuk, hogy a színek a felszín nedvességtartalmának különbségeit emeljék ki.

Tabúk (Szaúd-Arábia) egy 2018. január 3-án készült Sentinel-2 műholdképen, hamis színezésben. A várostól északra egy tó is látszik, a környék tele van jellegzetes kör alakú öntözött földekkel. (Kép: Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Lentebb megmutatjuk a műholdkép egy kinagyított részletét, méghozzá az 5 nappal később, január 8-án ugyanitt készült változattal összehasonlítva. Ekkorra persze már nyoma sem volt a rövid életű hótakarónak, de az öntözött táblák megmaradtak. A csúszka mozgatásával változtathatjuk, hogy a Sentiel-2 melyik hamis színezésű képét látjuk. Ami feltűnő, hogy helyenként az öntözés változásaira utaló egyértelmű jeleket fedezhetünk fel, pedig csak néhány nap telt el a két műholdátvonulás között.

A Tabúk környékén található, intenzíven öntözött mezőgazdasági földek változásainak szemléltetése Sentinel-2 műholdképek összehasonlításával, 2018. január 3. és január 8. között. (Képek: Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az itt bemutatott Sentinel-2 műholdképek megjelenítéséhez a szlovén Sinergise cég Sentinel Hub böngészőjét (EO Browser) használtuk.

Kapcsolódó linkek: