Uncategorized

Egyre súlyosabbak a tüzek Délkelet-Ausztráliában

Még októberben, az ottani nyár kezdete előtt csaptak fel, és nem hogy enyhülnének, de egyre nagyobb gondot okoznak a bozóttüzek Ausztrália délkeleti részén, elsősorban Új-Dél-Wales államban. A tüzek összefüggésbe hozhatók az Ausztráliát sújtó extrém hőhullámmal, a levegő hőmérséklete sok helyen az 50 Celsius-fokot is megközelíti. November elején mi is mutattunk Sentinel-2 és Sentinel-3 műholdfelvételeket a Csendes-óceán (a Tasmán-tenger) partvidékéről. Ezeken jól látszottak a felperzselt területek és a szél szárnyán több száz kilométerre eljutó füstfelhők. A legújabb hírek szerint a füst az 1500 km-re keletre fekvő Új-Zélandig is elért.

Az idei nyári tüzek sorozatában a 2020-as új év kezdetéig 5,5 millió hektárnyi terület égett le Ausztráliában. A halálos áldozatok száma eddig 18, több ezer lakóház semmisült meg, rengeteg ember kitelepítésére volt szükség. A mentési munkálatokba a hadsereg is bekapcsolódott. Január első napjaiban új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte egy 240 km hosszú tengerparti övezet kiürítését. Egyelőre csak a helyi lakosok maradhattak ott, de a hétvégéig talán mindenkit evakuálni kell majd. A tengerparti települések megközelítése is gondot okoz, az ellátás akadozik.

A Copernicus program műholdjai folyamatosan készítik képeiket Ausztráliáról is. Ezek közül a világsajtó is rendszeresen bemutat néhányat, az apokaliptikus állapotokról készült helyszíni fotók mellett. Mi most két, 2019 utolsó napjáról, december 31-éről származó Sentinel-2 műholdképet választottunk a helyzet illusztrálására. Az egyik Sydney környékéről, a másik a nagyvárostól délre fekvő tengerpartról, a Canberrától és Sydneytől nagyjából egyenlő távolságra fekvő Sussex Inlet környezetéről készült. A több látható és infravörös hullámhosszon rendelkezésre álló műholdfelvételeket speciális módon úgy kombináltuk, hogy az aktív tüzek helye narancs színnel látszódjon. Emellett feltűnőek a már felperzselt felszínek, illetve természetesen a sűrű füst is.

A Sydney (a tengerparton, jobb oldalt középen) kozelében  égő bozóttüzek egy 2019. december 31-én készült Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)
A Sydneytől mintegy 150 km-re délre fekvő Sussex Inlet (a tengerparton, jobb oldalt középen), 2019. december 31-én készült Sentinel-2 műholdképen. Itt közel 50 km átmérőjű körben minden leégett, és még nincs vége… Az érintett terület szélét a narancs színű aktív tűzfészkek és a belőlük felszálló füst jelzi. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Sydney városában egyébként a tiltakozások ellenére nem fújták le a látványos újévköszöntő tűzijátékot. Miközben a bozóttüzek szokásos szezonja még csak most kezdődne, vagyis további rendkívüli helyzetekre kell felkészülniük a hatóságoknak és a lakosságnak, az anyagi javak mellett a természeti értékek pusztulási is szinte felmérhetetlen, a jelek szerint a világ közvéleménye kezd „belefásulni” az Ausztráliából hónapok óta folyamatosan érkező katasztrófahírekbe…

Kapcsolódó linkek: