Uncategorized

Bozóttüzek Kelet-Ausztráliában

Még csak közeledik a nyár Ausztráliában, de már most az ország történetének leghevesebb bozóttüzei pusztítanak az ország keleti részén. A tűz terjedésének kedvez a száraz és forró időjárás (a 35 °C körüli hőmérséklet), valamint az erős szél is. Így a természeti csapás gyors megfékezésére a tűzoltók erőfeszítései ellenére kevés az esély.

Ausztrália keleti partvidékéről, a Sydneytől néhány száz km-re északra fekvő területről, Új-Dél-Wales államból két Copernicus Sentinel műholdfelvételt mutatunk. Az első az egyik Sentinel-3 műholddal készült, november 8-án. A valódihoz közeli színeket visszaadó változaton is jól látható, hogy a bozóttüzek füstjét a szél a Csendes-óceán fölé fújja, ahol több mint száz kilométeren át látható. A csúszka elmozdításával előbukkanó változaton a hamis színezés még jobban elkülöníti a füstöt az óceán fölötti felhőktől.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A másik, nagyobb felbontású, de kisebb területet mutató Sentinel-2 műholdkép egy nappal korábban, november 7-én készült. A növényzetet pirossal, a vizeket sötétkékkel kiemelő hamis színezés mellett összehasonlításul egy olyan változat látható, amely – a tűz erős infravörös sugárzásának köszönhetően – sárgával kiemeli az aktív tűzfészkek helyét.

Új-Dél-Wales mintegy 120 km hosszú partszakasza mentén számos bozóttűz ég. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A hírek szerint november 9-én reggel nem kevesebb mint 72 bozóttűz volt aktív. Közülük 18-at még nem tudtak megfékezni, 6 veszélyeztetett lakott területeket. Van olyan település, amelyik teljesen leégett. A tüzek az északabbra fekvő Queensland államot sem kímélik.

Kapcsolódó linkek: