Uncategorized

A Galápagos-szigetek

Az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának márciusi első epizódjában a Csendes-óceánban, az anyaországtól, Ecuadortól mintegy 1000 km-re nyugatra fekvő Galápagos-szigetekre látogattak egy a Copernicus program egyik Sentinel-2 műholdjával készített kép segítségével.

(Forrás: ESA)

A szigetcsoport 13 nagyobb és egy sor kisebb tagból áll, amelyek az óceán mintegy 60 ezer km2-es területén szóródnak szét. Maguknak a szárazföldeknek a területe 8 ezer km2. A szigetek alakját, a változatos felszíni formákat a hosszan tartó vulkáni tevékenység és a szeizmikus aktivitás formálta. A műholdképen a legfeltűnőbbek a vulkáni kúpok. A középen látható legnagyobb sziget, a tengeri csikóra emlékeztető formájú Isabela (Albemarle) öt nagy vulkáni hegy – nevük északról dél felé haladva Wolf, Darwin, Alcedo, Sierra Negra és Cerro Azul – vonulata, legnagyobb kiterjedése 132 km. A Wolf-vulkán és tőle keletre az Ecuador nevű hegy szinte pontosan az Egyenlítőn fekszik. A Wolf egyébként a szigetek legmagasabb csúcsa (1707 m).

A teljes formájában 10 m-es felbontású, a valódi színeket visszaadó Sentinel-2 műholdkép a felhőkkel akkor épp alig borított Galápagos-szigetekről 2020. szeptember 23-án készült. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Isabela szigetének déli részén élénk zöld színével feltűnő a hegyoldalakat borító erdő, amely a napjainkban is legaktívabb vulkán, a Sierra Negra csúcsát választja el a homokos tengerparttól. Ez utóbbi a felhők miatt csak részben látható. A Galápagos-szigetcsoport második legnagyobb területű tagja, Santa Cruz a képen jobbra látható. Itt, a déli part mentén található a főváros, Puerto Ayora, amely azonban épp nem láthtó a felhők miatt.

A Galápagos-szigetek változatos és egyedülálló növény- és állatvilágukról híresek. Sok faj endemikus, vagyis a Földön kizárólag itt él. Ilyen például a galápagosi óriásteknős, a tengeri leguán, a csököttszárnyú kárókatona (más néven galápagosi kormorán), vagy a galápagosi pingvin, amely az egyetlen az Egyenlítőtől északra is előforduló pingvinfaj. Közkeletű vélekedés, hogy 1835-ben az itteni élővilág tanulmányozása inspirálta Charles Darwint a természetes kiválasztódás elméletének megfogalmazására. A teljes szigetcsoport 1959 óta védett nemzeti park.

Kapcsolódó linkek: