Uncategorized

Tűz a berekben Fonyódnál

Február 27-én késő délután kapott lángra a nádas a Balaton déli partján, Fonyód és Balatonfenyves között. A tűz mintegy 120 hektárnyi területen pusztított, szinte ugyanott, ahol a két évvel korábban is. A Copernicus program egyik Sentinel-2 műholdjának alábbi, valódi színeket visszaadó képe a tűz előtti napon, február 26-án készült. Az összehasonlításul látható, már a leégett területet fekete foltként mutató Sentinel-2 műholdkép öt nappal későbbről, március 3-áról származik.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A csúszka elmozdításával váltogatható képek tanúsága szerint a leégett terület a tópart (balra fent) és az M7-es autópálya (jobbra lent) között található. Ahogy a Telex helyszíni fényképekkel illusztrált tudósításában olvashatjuk, a tűz által érintett láp természetvédelmi szempontból különösen értékes, Natura 2000-es besorolású. Fonyódtól és Balatonfenyvestől délre máig megmaradt a Balaton déli partvidékét egykor jellemző lápok és mocsarak egy része. A számos védett állat- és növényfajnak otthont adó terület nagy értéke, hogy szinte érintetlen és összefüggő. A berek egy része azonban időről időre leég. Ahogy a drónfelvételekből, de a fenti márciusi műholdképről is látszik, a tűz Fonyód felől, tölcsér alakban terjedt. A lángokat ötven tűzoltó félnapos munkájával sikerült csak eloltani. Nem zárható ki a szándékos gyújtogatás.

A hírek szerint a kisebb, lassabb mozgású állatfajok sok egyede elpusztulhatott. A növényzet gyorsabban regenerálódik majd, de az ennyire gyakori tüzek hosszú távon fajok eltűnését eredményezhetik a területről.

Az alábbi képpár ugyanannak a két, mindössze öt nap különbséggel készített tél végi Sentinel-2 műholdképnek a nagyobb kivágata. A Balaton látványával sosem lehet betelni. Ezek a képek is illusztrálják, mennyire dinamikusan változik a tó kinézete az időjárástól, az áramlásoktól függően.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: