Uncategorized

A tegnap és a holnap szigetei

Csak két kis kopár sziget a Bering-szorosban, és mégis különlegesek, a fekvésük miatt.

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik ország fekszik a legközelebb az Amerikai Egyesült Államok kontinentális területeihez – persze azokon kívül, amelyekkel közvetlenül határos, mint Kanada és Mexikó –, akkor nem biztos, hogy rögtön rávágnánk a helyes választ: Oroszország! Az Ázsiát és Észak-Amerikát elválasztó Bering-szoros a legkeskenyebb részén csupán 82 km széles.

De a két nagyhatalom szomszédos területei még ennél is sokkal közelebb fekszenek egymáshoz. Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 műholdjaival készített alábbi képeken a Bering-szorosban található Diomede-szigetek két tagja látható. Ez első kép nyáron készült, a kopár felszínt mutatja. A másik októberi, azon mindkét szigetet fehér hó borítja. A harmadikon nem is nagyon lehet megkülönböztetni a szárazföldeket a tenger töredező jégtakarójáról.


A Diomede-szigetek valódi színeket mutató Sentinel-2 műholdképeken, 2017. július 21-én (fent), október 29-én (középen) és április 2-án (lent). (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A bal oldalon látható Nagy-Diomede Oroszországhoz tartozik, ez egyben az ország legkeletibb fekvésű helye. Még keletebbre tőle, a képek jobb oldalán látható Kis-Diomede már az Egyesült Államoké. A két kis szigetet – és így a két országot – mindössze egy 3,8 km széles tengerszoros választja el. A hidegháború idején a vasfüggöny analógiájára jégfüggönynek is nevezték az itteni országhatárt.

Ráadásul nem csak a tengeri államhatár, de a nemzetközi dátumválasztó vonal is a Diomede-szigetek tagjai között húzódik. Ha valaki Kis-Diomede szigetéről Nagy-Diomede felé tekint, valójában a „jövőbe lát”, hiszen ott már eggyel későbbi napot mutatnak a naptárak (az időzónák sajátos definíciója miatt pontosabban 21 óra a különbség a két sziget között). Az orosz sziget egyébként jelenleg lakatlan, rajta csak egy meteorológiai megfigyelőállomás működik. Az amerikai Kis-Diomede nyugat felén található a Diomede nevű falu, valamivel több mint száz lakossal.

Áttekintésül, a két sziget elhelyezkedése a Bering-szoros legszűkebb részén, a két kontinens között, a Sentinel-3A műhold OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) műszerének 2017. július 20-án készült nyári képén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: