Uncategorized

A Mátra alján

Sentinel-2 műholdképek alapján összehasonlíthatjuk, hogyan festettek az űrből a Gyöngyös környéki földek 2017 nyarán és őszén.

Az európai Copernicus földmegfigyelési program 13 színben érzékeny Sentinel-2 műholdjainak adataiból előállítható olyan térkép is, amely a zöld növényzet jelenlétét mutatja. Az ún. normalizált vegetációs index (Normalized Difference Vegetation Index, NDVI) egy elterjedten használt, egyszerű mérőszám, amely a fotoszintetizáló növényzet klorofilltartalmára utal. A növények által a közeli infravörös és a vörös tartományban visszavert fényintenzitás különbségének és összegének a hányadosáról van szó. Ezek a Sentinel-2 „nyelvére” lefordítva a B04 és B08 jelű sávok.

Ilyen NDVI térképek összehasonlítását mutatja az alábbi ábra, amelyen a csúszkával változtathatjuk, hogy a 2017. július 4-én vagy a két hónappal később, szeptember 2-án készült képből lássunk-e többet. Az ábrázolt terület a Mátra déli oldalán található. A kép közepe táján a legfeltűnőbb (és növényzettel biztosan nem borított) alakzat a Mátrai Erőmű Zrt. külszíni lignitbányái közül a visontai déli bányamező, amely a Detk, Ludas, Karácsond és Halmajugra községek által határolt területen fekszik. A külszíni fejtéstől keletre, a képen balra kicsit felfelé jól kivehető Gyöngyös városa. A visontai bányától északra két vízfelület is látható, a nagyobbik a Markazi-víztározó. A műholdképen feltűnnek még itt-ott halastavak, amelyek geometrikus mintázatuk és világos színük alapján könnyen azonosíthatók, hiszen ott növényborítás nincs. (A júliusi időpontban a derült eget Gyöngyöstől keletre és északkeletre egy-egy kisebb felhő zavarta.)

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A kép közepe táján, kelet–nyugati irányban húzódik az M3-as autópálya csíkja, amely a külszíni fejtést délről egy nagyobb kanyarulattal kerüli ki. A kép tetején a Mátra erdői egybefüggő, sötétzöld foltként jelennek meg mind a júliusi, mind a szeptemberi képen. Korántsem ennyire állandóak a mezőgazdasági táblák, amelyeknek szögletes foltjai határozzák meg a leginkább a táj kinézetét felülről. Szeptemberre már jórészt lezajlott a szántóföldi növények betakarítása, így a vegetációs indexet mutató térképen szembetűnő a sötétzöld foltok megritkulása.

A Sentinel-2 műholdakkal és más multispektrális távérzékelő űreszközökkel végzett méréseket természetesen nem csak ilyen látványos képek készítésére lehet használni. Az adatok a növényborítottság változásának hosszú távú vizsgálatától kezdve a növényzet egészségi állapotának felmérésén át a termésbecslésig számos alkalmazást segítenek.

Kapcsolódó linkek: