Uncategorized

Sarm es-Sejk

Ezekben a hideg decemberi napokban utazzunk el melegebb éghajlatra – még ha csak virtuálisan is…

A turisták körében népszerű egyiptomi Sarm es-Sejk üdülőváros (angol átírással Sharm El-Sheikh) volt a helyszíne novemberben az ENSZ COP27 klíma-csúcstalálkozójának. A világ vezető politikusai az iparosítás előtti szinthez képest 2,4–2,6 Celsius-fokos átlagos hőmérséklet-emelkedés hatásairól, az azokhoz való alkalmazkodás lehetőségeiről, valamint az üvegházhatású légköri gázok kibocsátásának csökkentéséről tanácskoztak. Az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatában ebből az alkalomból mutatták be a környékről készült Copernicus Sentinel-2 műholdképet.

(Forrás: ESA)

Sarm es-Sejk a Sínai-félsziget délkeleti csúcsánál épült, egyúttal annak legnagyobb települése. A Vörös-tenger partján, az Akabai-öböl bejáratánál fekszik. A homokos tengerpartot és a búvárkodást kedvelő turisták nagy számban látogatnak ide, a helyiek fő megélhetési forrása az élénk idegenforgalom. A part mentén szállodák, éttermek, bárok sorakoznak.

A látványos, felhőmentes Sentinel-2 műholdképen jobbra fent az Akabai-öböl egy részlete látható. Itt van a Föld egyik legmelegebb és legnagyobb sótartalmú tengervize. A helyszín ideális a búvárkodáshoz. A korallzátonyok gazdag élővilága kimeríthetetlen látvánnyal szolgál az ide látogatóknak. A műholdképen a kék és a türkiz különböző árnyalatai a víz eltérő mélységét adják vissza: a világosabb helyeken a legsekélyebb a tenger.

Az egyiptomi Sarm es-Sejk és környéke egy valódi színeket visszaadó műholdképen, amelyet a Sentinel-2 páros egyik tagjával készítettek. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A sivatagos szárazföldi területeket a drapp és barna színek uralják. A sötétebb színű, hosszabb egyenes szakaszok az utak hálózatát jelzik. Ha a kép részleteibe is bepillantunk – hiszen a Sentinel-2 műholdak legjobb felszíni felbontása 10 m-es –, akkor láthatunk például kiterjedt napelemes erőműveket, amelyek a villamos energiával való ellátásban kapnak szerepet. Napsütésből pedig jut ide bőven.

A fenti műholdkép egy kinagyított részlete, jobbra a tengerparton épült létesítményekkel, a bal felső sarokban egy kiterjedt napelemes rendszerrel. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Kapcsolódó linkek: