Uncategorized

Bioetanolgyár Dunaföldvárnál

Nemrég részletes cikkben mutatta be a Telex hírportál a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári üzemét. A nagyságához képest kevéssé ismert létesítményben állítják elő az Európában felhasznált bioetanol mintegy 5%-át. A 20 másodpercenként 1 tonna kukorica feldolgozására képes üzem elsősorban bioüzemanyagot gyárt, de az alapanyagból termel még állati takarmányt, élelmiszer-alapanyagot és biogázt is. A cég elsősorban Magyarországon megtermelt kukoricát dolgoz fel, a termékek értékesítésénél viszont az export a jellemző.

Az európai Copernicus földmegfigyelési program első optikai távérzékelő műholdja, a Sentimnel-2A 2015 júniusában állt pályára. Azonos felszereltségű, egy 13 látható és infravörös hullámhosszon működő, akár 10 m-es felszíni felbontásra képes kamerát magával vivő társa 2017 márciusában követte. A Copernicus adatok bárki számára szabadon és ingyenesen hozzáférhetők. A Sentinel-2 műholdak elég régóta vannak pályán ahhoz, hogy szembetűnő időbeli változásokat figyelhessünk meg a segítségükkel.

Alább egy friss, valamint egy régebbi, 2016. decemberi, valódi színeket mutató, felhőmentes körülmények között készült Sentinel-2 képet hasonlíthatunk össze a csúszka elmozdításával. A kép közepén Pannonia Bio Zrt. bioetanol-gyártó telephelye, Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű üzeme látható, amely a két műholdkép készítése között eltelt 6 év alatt jelentős mértékben fejlődött, kiterjedt.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Középen az északról dél felé folyó Duna látható, amelynek a jobb partján, Dunaföldvár északi részén épült fel az üzemkomplexum. Nyugaton (a képen balra) a Dunával nagyjából párhuzamosan futó M6-os autópálya feltűnő, alul az 52-es útnak a Dunaföldvárt Solttal összekötő hídja is befért a képkivágásra. A bioetanolgyárral szemben, a folyó bal partjától egy kicsit távolabb a település Dunaegyháza. A figyelmesek a Solti-Duna holtágát is felismerhetik a műholdképeken.

Kapcsolódó linkek: