Uncategorized

Patkánymentes sziget az űrből

A világon egyedülálló projekttel sikerült teljesen patkánymentesíteni az Atlanti-óceán déli részén fekvő, brit fennhatóság alá tartozó Déli-Georgia-szigetet – olvashattuk egy május eleji MTI hírben. Az invazív faj, amely a sziget páratlan élővilágát, különösen madárvilágát fenyegette, a 19. században jelent meg a szigeten, amikor a délre tartó hajósok, a fóka- és bálnavadászok egyik bázisává vált. A hajók legénysége nem is volt tudatában, hogy velük érkeztek a szigetre a patkányok és egerek. A rágcsálók elterjedése drámai hatással volt a madárvilágra: a szigeten nincsenek fák, a madarak a talajon fészkeltek, és mivel nem számítottak a ragadozókra, tojásaik és maguk is szabad prédává váltak.

A Déli-Georgia-szigeten két madárfaj is él, amelyek máshol nem találhatók meg a világon: a déli-georgiai anthus, amely a verébalakúak rendjébe tartozik, és a nyílfarkú réce. Ezek a fajok is veszélybe kerültek, akárcsak a pingvinek és más tengeri madárpopulációk.

A sziget patkánymentesítésére egy évtizede kezdődött el az a tízmillió fontos költségvetésű projekt, amely most a végéhez ért. Több ellenőrzés után a befejező kutatás is azt igazolta, hogy nincs több patkány a szigeten. Két és fél évszázada most először patkánymentes a sziget – olvashatjuk a tudósításban.

A Déli-Georgia-szigetről 1775-ben Cook kapitány készítette az első feljegyzést egyik felfedezőútja alkalmával. A bálnavadászat hőskorában mintegy kétezer ember élt a szigeten, manapság azonban már csak jószerével két nagy kutatóbázis személyzete alkotja a lakosságot. A szigeten található a világ szinte teljes medvefóka-állományának szaporodóhelye, és az elefántfóka-populáció fele is ott él, továbbá négy veszélyeztetett pingvinfaj és mintegy 30 millió madár, 81 faj fészkel ott.

A hírekben szereplő patkánymentesített, mintegy 160 km hosszú és 350 hektárnyi területű Déli-Georgia-szigetet az európai Sentinel-2 műholdpáros egyik tagjával készített képen mutatjuk be. A 13 színben „látó” Sentinel-2 idén február 22-én felvett adataiból hamis színezéssel állítottuk elő az alábbi képet, ami így pirossal kiemeli a növényzettel borított felszínt, jellemzően a partok mentén. Nem könnyű a Sentinel-2 adatbázisában olyan képet találni, ahol a terület szinte felhőmentes. A februári időszak a déli féltekén a nyár végének felel meg, így a szigetet általában borító hó- és jégtakaró viszonylag kisebb kiterjedésű volt. A sziget 11 hegycsúcsa emelkedik 2000 m-es tengerszint feletti magasság fölé.

A Déli-Geogia-sziget (déli szélesség 54° 15′, nyugati hosszúság 36° 45′) egy 2018. február 22-én készített Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A műholdkép alábbi kinagyított részletén kivehetők a Déli-Georgia-sziget északkeleti partvidékén az óceánba futó gleccserek. A sziget környékén a lebegő hordalék világosabb kékre színezi a vizet, és mintegy nyomjelzőként néhol az áramlásokat is jól mutatja. A csúszka elmozdításával váltogathatunk a kép hamis színezésű és a természeteshez közeli színeket visszaadó változatai között.

Kapcsolódó linkek: