Uncategorized

Frissült Magyarország felszínmozgástérképe

A Geo-Sentinel 2020-ban kifejlesztett egy országos műholdradaros mozgásmonitorozási rendszert, elkészítette Magyarország első nagyfelbontású felszínmozgástérképét és összeállított egy kisatlaszt, amely a technika alapjai mellett részletesebben is bemutatja az egyedülálló stabilitás- és mozgásvizsgálati adatbázis néhány alkalmazási lehetőségét.

Az Európai Unió Copernicus programja és az Európai Űrügynökség Sentinel–1 műholdpárosa 2014 októbere óta végzett apertúraszintézises radarészleléseinek feldolgozásával egyedülálló, eddig példa nélküli információt kaphatunk az ország egész területének felszínmozgásairól. A műholdas észlelési adatok feldolgozásához a legkorszerűbb, speciális interferometrikus módszert használtuk.

A felszínmozgástérkép 2021. március 22-ei frissítése újabb területeket is tartalmaz. Az Észak-Alföld egy részétől eltekintve a legtöbb helyen pedig újabb, immár 2021 januárjáig nyúló Sentinel–1 észleléseket is alapul vesz a feldolgozás. Az eddiginél is több vizsgálati pontban követhető a felszín mozgása, Magyarország egész területén. A legújabb, 2021. márciusi változat az országhatáron beül egészen pontosan 14 157 828 pontban mutatja a mozgástörténetet. Az első, 2020. októberi verzióban 11 651 735 pont volt, vagyis a növekedés mértéke 2 506 093. A térkép jelenlegi változatának országos lefedettsége pedig lakosságot figyelembe véve a közel teljesnek mondható 99,6%-os szintre, az ország teljes területéhez viszonyítottan pedig már 99,3%-os mértékűre növekedett.

A műholdirányú sebességeket minden egyes pontban közel 6 évet átfogó időintervallumon belül, átlagosan 100 különböző időpontból származó adat alapján meghatározott mozgástörténetből számítottuk. Az elmozdulás idősorokból meghatározott sebességek átlagos pontossága 0,5 mm/év alatti.

A legfrissebb térkép letölthető honlapunk Magyarország felszínmozgása menüpontja alatt.

Kapcsolódó korábbi blogbejegyzések: