Uncategorized

Magyarország felszínmozgása 2014 és 2020 között

A Geo-Sentinel mozgásvizsgálati szolgáltatása új szintre lépett. Az elmúlt években számos infrastruktúra-monitorozó, geodéziai, geodinamikai projektet valósítottunk meg, mind műholdas helymeghatározó (GNSS), mind műholdradar-interferometriás technikát alkalmazva – ipari megrendelésekben és kutatási projektekben egyaránt. Most elkészítettük hazánk első átfogó műholdradaros mozgásvizsgálati adatbázisát és az első részletes felszínmozgástérképét. Ez az adatbázis mintegy 12 millió helyen, átlagosan 100 különböző időpontból származó, közel másfél milliárdnyi (!) mozgásadatot tartalmaz. Előállításához az európai Copernicus program Sentinel–1A és Sentinel–1B műholdjainak 2014 októbere és 2020 szeptembere közötti apertúraszintézises radarészleléseit dolgoztuk fel a legkorszerűbb, speciális interferometrikus módszerrel.

Most közzétett, országos térképünkkel és a mögöttes adatrendszerrel demonstráljuk, hogy mozgásvizsgálati szolgáltatásunkban milyen lehetőségek rejlenek. Nagy pontosságú, nagy térbeli és időbeli felbontású eredményeinkkel többek között segíteni tudjuk az olyan emberi tevékenységhez köthető felszínmozgások detektálását, vizsgálatát és monitorozását, mint a vízkivétel, gáz- és olajkitermelés, mélyépítés, bányászati tevékenység és utóhatásai, vagy egyes nagyfontosságú létesítmények, valamint infrastruktúra-elemek sajátmozgása, deformációja. De természetes eredetű mozgások is vizsgálhatók, mint földcsuszamlás, talajcsúszás, természetes kompakció vagy akár erózió.

A következő hetek folyamán egyes területekre fókuszálva részletesebben is bemutatjuk ennek az egyedülálló stabilitás- és mozgásvizsgálati adatbázisnak néhány potenciális alkalmazását.

További részletes információért kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot az info@geo-sentinel.hu címen.

Kapcsolódó link: