Amazónia: folyók és erdők

Az Európai Űrügynökség (ESA) népszerű heti földmegfigyelési videósorozatának március 19-ei epizódjában az amazóniai esőerdők egy részletét mutatták be a Copernicus program egyik Sentinel-2 műholdjának képe segítségével.

(Forrás: ESA)

Az ábrázolt terület Brazíliához, annak is az északkeleti részén fekvő Amazonas nevű szövetségi államához tartozik. Ahogy a név is mutatja, az állam bő másfél millió km2-es területe az amazóniai esőerdőkével esik egybe. Az összesen mintegy hatmillió km2-es, az Amazonas és mellékfolyói környékén elterülő erdőség a Föld legnagyobb kiterjedésű trópusi esőerdeje. Biológiai sokfélesége és fajgazdagsága egyedülálló. Több millióra tehető az itt honos állat- és növényfajok száma.

Ahogy várnánk is, az erdőségek színe a képen zöld. Csakhogy van egy kis csavar a dologban, a képfeldolgozás ugyanis nem azokat a színeket adja vissza, amelyeket madártávlatból, a saját szemünkkel érzékelnénk. A zöld előállításához valójában a szemmel láthatatlan közeli infravörös sávban gyűjtött adatokat használtak fel. Így a növényborításban meglevő területi különbségek még jobban is kiemelhetők.

Brazília Amazonas állama területének egy részeltéről készült ez a hamisszínes Sentinel-2 műholdkép. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A kép felső részét a Juruá folyó kanyargó sávja uralja. Ha a teljes, 10 m-es felszíni felbontású képbe belenagyítunk, a víz a lila és a sötétkék árnyalatait mutatja ezzel a hamis színezéssel. Ez amiatt van, mert a beeső napfénynek főleg a kék és zöld komponensét veri vissza a vízfelület, az infravöröset szinte alig. A több mint 3000 km hosszan kanyargó, Peruban eredő, sok hordalékot szállító Juruá az Amazonasba ömlik. Az egyik mellékfolyóját, Tarauacát a kép bal szélén láthatjuk. Mindkét folyó mellett feltűnő a sok lefűződött holtág. A két folyó találkozása közelében fekvő település a bal felső sarokban Eirunepé (lásd még az alábbi, kinagyított kprészleten is). A 19. században a gumitermelés egyik központjának számított. A képen itt-ott néhány felhőfolt (fehérrel) és árnyékuk (feketével) is feltűnik.

Az ESA a műholdkép megjelentetését az erdők nemzetközi napja (március 21.) elé időzítette. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az erdők fontosságára. Az ENSZ adatai szerint a Föld évente 10 millió hektár erdőt veszít el, ami 12–20%-kal járul hozzá az üvegházhatású gázok felszaporodásához a légkörben. Az Amazonas-medence kiterjedt esőerdei különösen fontos szerepet játszanak a klíma szabályozásában, évente sok millió tonnányi szenet kötve meg a légkörből. Az új mezőgazdasági területek nyerése érdekében történő erdőirtás és az erdőtüzek ezzel ellentétes hatást váltanak ki.

A műholdakkal immár hosszú évtizedek óta gyűjtött, globális lefedettséget biztosító adatok kulcsfontosságúak a földi szénkörforgás megértése és a pontosabb előrejelzéseket szolgáltató klímamodellek bemenő adatokkal való ellátása szempontjából. Műholdas megfigyelések segítik az erdőgazdálkodást, az üvegházhatású gázok kibocsátásának és elnyelésének feltérképezését, a fenntartható fejlődés céljainak elérését. Az ESA készülő Biomass műholdja P-sávú (435 MHz) radaros berendezésével az erdők állapotát, a bennük levő biomasszát, annak változását térképezi majd fel. Az alacsony frekvenciás rádiósugárzás jobban áthatol a fák lombozatán, alkalmas a fatörzsekben tárolt biomassza pontosabb felmérésére. Az új műhold a jelenlegi tervek szerint várhatóan 2022-ben állhat pályára és legalább 5 éves működésre szánják.

Kapcsolódó linkek: