Uncategorized

Nagy vizek találkozása

A Copernicus program egyik Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja segítségével Brazíliába, az Amazonashoz látogatunk. Felülről, még a „madártávlatnál” is magasabbról figyelhetjük meg két folyó, a Rio Negro és az Amazonas fő ága, a Solimões egyesülését, amelyek innentől együtt folytatják útjukat a kontinensen át, az Atlanti-óceán felé.

A nyugati irányból érkező két folyót könnyű megkülönböztetni. Ahogy a neve is sugallja, az északabbra (felül) látható Rio Negro vize szinte fekete. Ez a Föld legnagyobb fekete vizű folyója, Kolumbiában ered és 2300 km hosszú. Sötét színét elbomlott és a vízben feloldódott levelek, növényi maradványok adják. Hozzá képest éles kontrasztot jelent a Solimões, amelynek barna színe a víz által szállított hordaléktól származik. Eddig a pontig a folyó hossza mintegy 1600 km.

Az Amazonas legnagyobb mellékfolyója, a sötét vizű Rio Negro torkolatáról 2018. február 7-én készített, a valódi színeket visszaadó Sentinel-2 műholdkép. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A két folyó a vizeik eltérő hőmérsékletéből, sűrűségéből, folyási sebességéből adódóan a torkolat után valójában egy darabig még „egymás mellett” hömpölyög tovább a közös mederben. Teljes keveredésük csak a torkolattól néhány kilométerrel lejjebb következik be. A műholdkép alábbi kinagyított részletén megfigyelhetjük a fekete és az iszapbarna víz határán, a felszínen létrejövő összetett áramlási mintázatokat.

Az Amazonas-medence legnagyobb városa, Manaus is itt található: a Rio Negrótól északra, a folyó bal partján épült. Habár az óceántól 1500 km (!) választja el, jelentős a kikötője. A várostól északkeletre fekszik az Adolfo Ducke botanikusról elnevezett természetvédelmi terület. A város szomszédságában különösen feltűnő, szinte tökéletes négyzet alakú zöld területén a környezet védelmével, a biodiverzitás megőrzésével összefüggő kutatásokat is végeznek.

A Rio Negro és a Solimões összefolyásáról készült Sentinel-2 műholdkép az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának egyik szeptemberi epizódjában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: