Amazonas, radarral

A Dél-Amerika esőerdőin keresztül kanyargó folyam ezúttal szokatlan színösszeállításban látható egy műholdképen, amely nem is optikai tartományban készült. Az Amazonas egy szakaszát ugyanis a Copernicus program egyik Sentinel-1 radaros földmegfigyelő műholdjával gyűjtött adatok alapján mutatta be nemrég az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában. A kép még 2019. március 3-án készült.

(Forrás: ESA)

A színezés a vizeket kékkel emeli ki. Az Amazonas forrása az Andokban található, a folyam kelet felé haladva hat dél-amerikai ország területét érinti, mielőtt kb. 6400 km megtétele után az Atlanti-óceánba torkollik, Brazília partjainál. Az Amazonas a legszélesebb folyam a Földön, normális körülmények között akár 10 km is lehet a két átellenes partja között (a képen látható szakaszon szélessége kb. 1–3 km közötti). De az esős évszakban előfordul, hogy a megáradó folyam szélessége helyenként az 50 km-t is eléri.

Az Amazonas mellékfolyóinak száma meghaladja az ezret. Hozzá tartozik a legnagyobb vízgyűjtő terület a Földön, mind az egységnyi idő alatt átáramló víz térfogatát, mind a medence kiterjedését tekintve. A gyakran változó folyásirányra utalnak a műholdkép felső részén felismerhető korábbi, kiszáradt folyómederszakaszok.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A kép közepén kanyargó vékonyabb szalag az Amazonas egyik jobb oldali mellékfolyója, a Javari (Yavarí). Ez jelöli ki a Peru és Brazília közötti államhatárt is. Számos lefűződött holtágat is felfedezhetünk mellette. A színezés a városokat, beépített területeket türkizzel mutatja, például jobbra Tabatinga (Brazília, délen) és Leticia (Kolumbia, északon) repülőtereinek futópályái is jól kivehetők – ezt a részletet alább ki is nagyítottuk.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A sárga-narancs árnyalatok az amazóniai erdőségeket jellemzik e hamis színezésű radaros műholdképen. A színek pedig a Sentinel-1 amplitúdókép polarizációs tulajdonságainak felhasználásával alakultak ki.

Kapcsolódó linkek: