Európai földmegfigyelési tudásközpont

Április 20-án az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (Joint Research Centre, JRC) és a Védelmi és Űripari Főigazgatóság (DG for Defence Industry and Space, DG DEFIS) elindított egy internetes portált, amellyel a döntéshozók számárára szeretnék megkönnyíteni a földmegfigyelési információk felhasználását, alkalmazását. Az új földmegfigyelési tudásközpont (Knowledge Centre on Earth Observation, KCEO) ezen a linken érhető el.

A műholdakkal gyűjtött földmegfigyelési adatok – bolygónk védelmében és az emberek érdekében – egyre fontosabb szerepet játszanak a döntéshozatal megalapozásában, az állami és a magánszektorban egyaránt. A földmegfigyelési portál ezt a felhasználási folyamatot szeretné még jobban segíteni a közösségi politikák területén.

Az európai műholdakon elhelyezett különféle berendezések együttese egyedülállóan sokrétű, átfogó bepillantást enged a Földön zajló folyamatokba, változásokba. Az ezeket működtető Copernicus program révén aztán a nyers adatokból termékek, statisztikák, térképek lesznek. Ezeket számtalan innovatív módon lehet hasznosítani, az információval segíteni a fontos gazdasági, politikai döntések meghozatalát. A Copernicus a felhasználók legszélesebb rétegét szolgálja ki. Folyamatos üzemben naponta sok terabájtnyi adatot termel, azokat hat fő szolgáltatása hasznosítja speciális feldolgozással, értelmezéssel. De maguk az adatok is elérhetők bárki számára, legyenek azok intézmények, vállalkozások vagy akár magánszemélyek, szerte a világon. Azonban minél szélesebb körben hozzáférhetők és hasznosíthatók a Copernicus információi, és minél többféle formában dolgozzák fel, teszik közzé azokat, annál nehezebb átlátni, hogy egy adott felmerülő igényre melyik közülük a legmegfelelőbb.

A KCEO létrehozásával épp arra tesznek kísérletet, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább releváns, hasznos földmegfigyelési információt. A helyzet ugyanis ma még az, hogy hiába áll rendelkezésre egy csomó adat és termék a sikeres uniós program révén, a földmegfigyelési adatok felhasználásán még bőven van mit javítani a közösségi döntéshozatal és jogalkotás területén. Másfelől fel fogják tudni mérni, hogy milyen új kutatás-fejlesztési irányokban kell elindulni annak érdekében, hogy a felmerülő igényeket a lehető legjobban ki lehessen elégíteni.

Kapcsolódó linkek: