Ha olvasgatja a boltban megvásárolt élelmiszerek és kozmetikai szerek címkéin az összetevőket, meglepően sokszor fog találkozni a pálmaolaj vagy pálmazsír nevével – a jégkrémektől és csokoládéktól kezdve a margarinokon át a szappanokig. Ez a trópusi övezetben a leginkább elterjedt módon termelt növényi zsiradék, világszerte a legnagyobb mennyiségben alkalmazott növényi eredetű olaj. Biodízelt is gyártanak belőle. A sokoldalúan felhasználható pálmaolaj népszerűsége nem utolsósorban olcsóságára vezethető vissza. Az olajpálma termése folyamatosan, egész éven át betakarítható. A növény igen termékeny, egységnyi termőterületen akár kilencszer annyi olajat ad, mint más olajos növények.
A globális piaci igény kielégítésére ipari méretekben telepítik az olajpálma-ültetvényeket – sajnos azonban a trópusi esőerdők kárára, azok kiirtása révén. Ilyen ültetvényeket mutat a Copernicus program egyik Sentinel-2 műholdjának alábbi képe, amely Indonézia, azon belül is Borneó szigete fölött készült.
A statisztikák szerint 1980 és 2014 között a világ pálmaolaj-termelése évi 4,5 millió tonnáról 70 millió tonnára nőtt, és a folyamat nem állt meg. A legnagyobb exportáló országok Indonézia és Malajzia, együttesen a világ termelésének 84%-át adják. A pálmaolaj-termelés fokozása érdekében kiirtott trópusi esőerdők nem csak a „Föld tüdejét” jelentik. Számos állatfaj, például a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került orangután élőhelye szűkül évről évre. A területek felégetése nyomán pedig nagy mennyiségű, üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.
A Borneó szigetének pálmaolaj-ültetvényeit bemutató műholdkép szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatának egyik júliusi epizódjában. (Forrás: ESA)
Kapcsolódó linkek:
- Olajpálma-ültetvények (ESA)
- Pálmaolaj (Wikipédia)