Uncategorized

Füstölő Szibéria

Szibériában július végén már több mint 2 millió hektáron pusztítottak erdőtüzek. Az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a klímaváltozás hatásai az Északi-sarkkör közelében a globális átlagnál is nagyobb mértékben tapasztalhatóak. Nyaranta, a száraz és meleg időjárás következtében egyre gyakrabban alakulnak ki itt erdőtüzek. Így volt ez a korábbi években is, de az idei év azokon is túltesz. Nem csak Szibériában, de Alaszkában és Grönlandon is vannak tüzek.

Az alábbi Sentinel-2 műholdkép – kétféle színezésben – egy jellegzetes szibériai területet mutat, ahol több, akár kb. 20-30 km átmérőjű foltban ég az erdő. A jobb oldali kép hamis színezése világoszölddel kiemeli a még ép növényzetet. A sötét foltok a felperzselt területeket mutatják. Ahol a műhold elhaladásának idején (július 21-én) épp égett a tűz, ott a szél által messzire fújt füst felhői is látszanak. A csúszka mozgatásával előtűnő másik – ugyanabban az időpontban, de eltérő, a valóshoz közeli színezéssel készült – képen még az égő területek peremén az aktív tűzfészkek is kivehetők (narancs színnel), a hősugárzásra érzékeny infravörös sávokban készült felvételek kiemelése révén. A Copernicus program Sentinel-2 műholdpárosának fedélzeti műszerei 13-féle, látható és közeli infravörös hullámsávban fényképezik a felszínt.

Néhány a sok nyári erdőtűz közül Szibériában, Irkutszktól kb. 1000 km-re észak-északkeleti irányban, lakott településektől távol. A kép jobb oldalán az Alsó-Tunguszka folyó kanyarulatai látszanak. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az erdőtüzek füstje sok száz, akár ezer kilométerre is elszáll, megkeserítve számos szibériai város lakóinak életét. A tüzek nagy részének oltásával nem is foglalkoznak, mivel azok lakott területektől és ipari létesítményektől távol égnek, az oltások aránytalanul drága lenne.

Kapcsolódó linkek: