Uncategorized

Apadó Visztula

Az idei nyári forróság és aszály a Lengyelország fővárosán, Varsón keresztülfolyó Visztulát sem kímélte. A Visztula az ország leghosszabb folyója, egyben a legnagyobb is Balti-tenger egész vízgyűjtő területén. Teljes hossza több mint 1000 km.

A július végi hírek címeiben egyenesen azt lehetett olvasni, hogy kiszáradhat a Visztula. Az Euronews hírcsatorna alább látható rövid képes összeállításában arról beszélnek, hogy egyes helyeken akár gyalog is át lehetett kelni az egyik partról a másikra. A folyók alacsony vízhozama egész Lengyelországban jellemző volt a hónap végére.

A jelenség természetesen a földmegfigyelő műholdak „szemével” is látható. Hasonlítsuk össze a Copernicus program Sentinel-2 műholdjainak hamis színezésű képeit, amelyek egyike tavaly június végén, a másik idén, szinte pontosan egy évvel később készült. A vízfelületet kék szín jelzi, a környező növényzet élénk zöld. A települések házai, utcái szürke foltok, a kopár földek, szántók a barna és a drapp különböző árnyalataiban mutatkoznak. Bár a Visztula vízmélységét közvetlenül nem lehet leolvasni a műholdképekről, az jól látszik, hogy az alacsony vízállás miatt mennyi homoksziget és zátony bukkant ki a víz alól. Ezek helyenként a folyómeder szélességének nagyobb részét elfoglalják.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018–2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A csúszkás összehasonlítás segítségével azt is megfigyelhetjük, hogy Varsó déli részén, a folyó nyugati partján fekvő Wilanów és a túloldali Wawer városrész között épp egy új autóútszakasz épül, beleértve a Visztulán átívelő új hidat. Ennek a 2018-as műholdképen még főképp csak a pillérei voltak láthatók.

Kapcsolódó linkek: