Uncategorized

Perth, Nyugat-Ausztrália

A több mint 2 milliós nagyváros, az Indiai-óceán partján fekvő Perth Nyugat-Ausztrália állam fővárosa és egyben legnépesebb települése. De egész Ausztráliában ez a negyedik legnagyobb város. A metropolisz mintegy 125 km hosszan húzódik a tengerpart és a Darling Scarp nevű dombvonulat közötti keskeny sávban. Területének legnagyobb része a Swan folyó partja menti sík vidéken fekszik. Északon Two Rocks, délen Singleton jelenti a határát.

Az európai hódítók érkezése előtt az őslakosok 40 ezer évre visszanyúlóan telepedtek meg itt. A mai Perth alapítása 1829-re tehető. Ez a Föld egyik legelszigeteltebb nagyvárosa. A legközelebbi hasonló település a közel 2000 km-re található Brisbane. Perth valójában közelebb van az Indonéziához tartozó Bali szigetéhet, mint Ausztrália fővárosához, Canberrához. Az elszigeteltsége ellenére ez Ausztrália egyik legdinamikusabban fejlődő városa.

A Perth térségét a valódihoz közeli színekben mutató képet az európai Copernicus földmegfigyelési program egyik Sentinel-2 távérzékelő műholdjával készítették. Eredeti méretében a felszíni felbontása 10 m-es – érdemes letölteni ezen a linken. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A műholdképen a Swan folyótól délre kivehető Perth egyik repülőtere. Az óceánban, a partoktól 19 km-re fekszik a Rottnest-sziget, amely messze földön nevezetes az ott élő kurtafarkú kengurukról (quoakka). Közvetve a sziget is róluk kapta a nevét, amelynek jelentése patkányfészek – az ide eljutó első európai tengerészek jól megtermett patkányoknak nézték ezeket az erszényes emlősöket. A kurtafarkú kenguruk miatt a szigeten nagy a turistaforgalom. A műholdképen is kivehető számos komphajó, amelyek a folyó torkolatánál található Fremantle kikötőből indulnak, illetve oda érkeznek. Ez egyébként Nyugat-Ausztrália legnagyobb és legforgalmasabb árukikötője.

Talán a legfeltűnőbb jelenség a képen az erdővel borított területek és a mezőgazdasági művelés alatt álló táblák közti éles kontraszt. Az előbbi területek barnás színűek, az utóbbiak a zöld árnyalataiban tűnnek fel. Délen, a kép alján a furcsa, világos drapp színű mintázat egy bauxitbányát jelöl, amely a világon a második legnagyobb. Ausztrália az alumíniumgyártáshoz használt nyersanyag legnagyobb kitermelője a világon.

Perth Sentinel-2 műholdképe nemrég szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: