Tuz-tó

Teljesen kiszáradt Törökország második legnagyobb tava – adta a címet cikkének az MTI tudósítása alapján a 24.hu hírportál. Az 1664 km2 területű tó Törökországban a Van-tó után a második legnagyobb, de nagyon sekély, és nyaranta általában jórészt ki is szárad. A mostani helyzet azonban különösen súlyosnak számít. Az okok között részben a klímaváltozás, részben a vízkészletek kimerüléséhez vezető, engedély nélkül fúrt kutakat is használó öntözés elterjedése keresendő. A sós vizű, lefolyástalan tó sok madárnak, többek között flamingóknak biztosított élőhelyet. Ezek a madarak most nagy számban pusztultak el.

Műholdas adatokon alapuló kutatások szerint a Tuz-tó vízszintje 2000-ben kezdett el igazán apadni. Idén a túl kevés csapadék és az intenzív párolgás miatt minden eddiginél kevesebb víz maradt a tó medrében. Nemrég török szerzők a Remote Sensing folyóiratban megjelent tanulmányukban Copernicus Sentinel-1 radarműholdas mérések interferometrikus feldolgozása alapján elemezték a tó víztérfogatának változását. Alább mi is Sentinel-1 radaros amplitúdóképeket mutatunk, amelyek a csúszka elmozdításával össze is hasonlíthatók. Középen található a Tuz-tó. A képek egyike frissen, 2021. október 28-án készült, a másik majdnem pontosan 6 évvel korábban. A radaros képeken az összefüggő sötét (fekete) területek vízborításra utalnak. Jól kivehető, hogy a 2015-ös Sentinel-1 kép mennyivel több vizet jelez a tóban. (A bal felső részen áthúzódó sáv leképezési hiba.)

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2015, 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Törökországban más tavak is veszélybe kerültek az egyre nagyobb aszályok és a fenntarthatatlan öntözési gyakorlat miatt. A mediterrán vidékeket a klímaváltozással érkező aszályok és elsivatagosodás veszélye fenyegeti.

Kapcsolódó linkek: