Uncategorized

Kilauea

Az elmúlt hetekben sokszor találkozhattunk a híradásokban a Hawaii-n (vagyis a szigetcsoport névadóján, a délkeleten fekvő Nagy Szigeten) kitört Kilauea vulkánnal. A május elején kezdődött kitörés eddig több mint 600 otthont pusztított el, a lávafolyás mintegy 800 hektár területet érintett, és legalább 22 repedés nyílt meg a földben. Szerencsére a láva folyása elég lassú, így maradt idő az emberek kitelepítésére. A kitörés így is az Egyesült Államok legnagyobb pusztítást okozó vulkáni eredetű katasztrófájának számít a St. Helen 1980-as kitörése óta.

A Kilauea a Hawaii-sziget öt jelenleg is működő vulkánja közé tartozik, és egyike a Föld legaktívabb tűzhányóinak.

A Hawaii-szigeten kitört Kilauea lávafolyása megváltoztatta irányát, amint azt a három különböző időpontban, 2018. május 23-án, június 7-én és 12-én készült Sentinel-2 képek is tanúsítják. A terep jelentős részét a vulkáni füst-, gáz- és hamufelhő takarja. (Animált képsorozat: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Bár a Sentinel-2 műholdpáros fő feladata mező- és erdőgazdasági, felszínborítási, környezetvédelmi célú információ előállítása, a műholdfelvételeknek az ehhez hasonló természeti katasztrófák esetében is hasznát vehetik a hatóságok a pusztítás számbavételéhez. A Kilauea kitörését természetesen egy sor más műholddal is nyomon követik.

Kapcsolódó linkek: