Az Etna decemberi kitörése

Nem is olyan rég, december közepén mutattunk be Sentinel-2 műholdképeket az Etnáról, Európa legnagyobb működő vulkánjáról. Akkor azt illusztráltuk, hogy a hegyet borító hó milyen könnyen megkülönböztethető a valódi színekben szintén fehérnek látszó felhőzettől. A „titok” nyitja csupán az, hogy a Sentinel-2 MSI (Multi-Spectral Instrument) kamerája által érzékelt 13 optikai és közeli infravörös hullámhosszon készített felvételeket megfelelő módon kell kombinálni. A vörös, zöld és kék alapszínekhez más-más sávú felvételeket rendelve előáll egy olyan hamis színezésű műholdkép, amelyen a hó élénk türkiz színűvé válik.

Az Etnáról 2018. november 29-én készített, a valódi és hamis színezésű Sentinel-2 műholdképek összehasonlítása. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

December 24-én érkeztek a hírek arról, hogy a szicíliai vulkán földrengések kíséretében ismét kitört. Két nappal később 4,8-es erősségű rengést is tapasztaltak a környéken, ami épületkárokat okozott. Az Etna oldalán kb. 2 km hosszan hasadék nyílt, amelyből forró láva tört elő.

Mit láthattak ebből a Sentinel-2 műholdak? Szicília fölött épp december 24-én, helyi időben 11 órakor repült el a műholdpáros egyik tagja. (Közel poláris napszinkron pályájukat úgy alakították ki, hogy helyi időben mindig hozzávetőleg ugyanakkor készítsék a felvételeiket egy adott területről, így azok könnyebben összehasonlíthatóak.)

A december 24-én, szerencsés módon felhőmentes körülmények közt készült Sentinel-2 képen a havat türkiznek mutató hamis színezésnek köszönhetően narancsvörös jelöli a legforróbb foltokat az Etnán. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)
Két nappal később, december 26-án voltak ugyan felhők az égen, de az Etna délkeleti oldalán jól kivehető a hosszan elnyúlt lávafolyás. A hóborítás is megfogyatkozott, a vulkáni füst- és hamufelhő pedig ugyancsak türkiz színű – és sötét árnyékot vet a hegy délnyugati oldalára. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az alábbi összehasonlító képen a csúszka mozgatásával látványossá tehetők a kitörő Etnáról két nap különbséggel készített Sentinel-2 műholdképek különbségei. A méretek érzékeltetésére: a téglalap alakú képek hosszabbik oldala a valóságban kb. 14 km-es távolságnak felel meg.

Kapcsolódó linkek: