Uncategorized

Formula-1-es futam Dzsiddában

2021. december 5-én, az első Szaúd-arábiai Nagydíj alkalmával mutatkozik be a vörös-tengeri kikötővárosban, Dzsiddában a Formula-1 „száguldó cirkusza”. Dzsidda Szaúd-Arábia második legnépesebb városa a főváros, Rijád után. Az elővárosokat is beleszámítva közel 4 millióan élnek itt. A futam helyszíne a Jeddah Corniche Circuit (más néven Jeddah Street Circuit) lesz, amely egy utcai versenypálya, tervezője Hermann és Carsten Tilke.

A Jeddah Corniche Circuit a Vörös-tenger partja mentén, Dzsidda utcáin, egy friss (december 2-án készült), a valódi színeket visszaadó Copernicus Sentinel-2 műholdképen. A jobb felső sarokban az Abdulaziz királyról elnevezett dzsiddai nemzetközi repülőtér (IATA: JED) területének egy kis részlete is látható. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A pályán egy kör hossza 6175 méter, a kanyarok száma 27. Ezzel a Formula-1 versenypályák közül a leghosszabbak közé tartozik – és a városi (utcai) pályák között a leggyorsabb. A versenyautók a számítások szerint a célegyenesben akár 322 km/h csúcssebességet érhetnek el rajta, az átlagsebesség 250 km/h körül alakulhat.

Kapcsolódó linkek: