Uncategorized

Tisza-tó, télen és nyáron

A Tisza-tó a kiskörei vízi erőmű létesítése után, a folyó vizének felduzzasztásával keletkezett. Az erőmű 1973-ban épült, a tó feltöltése az 1990-es években fejeződött be. Kisebb-nagyobb nyílt vízfelületek, csatornák, holtágak, és maga a tározón átfolyó Tisza alkotja a mesterségesen kialakított vízrendszert. A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, teljes területe 127 km2, a benne található szigetek összesen 43 km2-t foglalnak el.

A környék az elmúlt évtizedek során népszerű turistacélponttá vált, akár a vízi sportok, akár az ökoturizmus kedvelői számára. A Tisza-tó kialakult ökológiai rendszere, természeti értékei, madárrezervátuma védelmet érdemelnek.

Sentinel-2 műholdképek segítségével mutatjuk be a környéket, a nyári és téli látvány összehasonlításával. Mindhárom időpontban (nyáron 2018. augusztus 3-án, télen 2018. december 11-én és egy hónappal később, 2019. január 10-án) szerencsére felhőmentes volt az ég a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyék határán fekvő tó fölött. Így a Sentinel-2 műholdpáros tagjainak 13 látható és infravörös színben érzékeny kamerája akadálytalanul készíthette felvételeit, miközben pályáján elhaladt Északkelet-Magyarország fölött. A hamis színezésű képeken a növényzet a piros, a vízfelületek a kék különböző árnyalatait mutatják. Barnás-szürkés foltok jelölik a kopár talajt, ami főleg a decemberi műholdképen jellemző a mezőgazdasági táblákon.

 

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018-2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az idei télen decemberben, illetve januárban készített műholdképek szembetűnő különbsége a hóborítás. Míg december elején még nem esett hó, január 10-én többé-kevésbé egybefüggő hótakaró fedte a tájat. Feltűnő kivétel magának a Tiszának a képen északkeletről délnyugati irányba kanyargó kék szalagja, és a folyó mentén, a Tisza-tó területén a növényzettel benőtt részek. Megtörik még a fehérséget a települések és az utak, s itt-ott kivehetők a Tisza holtágai is. A hómentes képen jól láthatók a Tisza-tó sekélyebb állóvízfelületei, amelyek a hóesés idejére már befagytak, így a rajtuk megmaradt hótakaró miatt nem különböztethetők meg a szintén behavazott szántóföldektől.

 

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A hóborítás nélküli téli (decemberi) illetve a nyári (augusztusi) műholdképek között a legfeltűnőbb eltérés a környező táj színe. A növényzetet jelző piros decemberre igencsak megritkult, hiszen addigra befejeződött a földeken a termények betakarítása. Másképpen fest a Tisza-tó is. Télire ugyanis szabályozott keretek között 1,2–1,7 m-rel lecsökkentik a tó vízszintjét. Ennek elsősorban árvízvédelmi okai vannak, de a lényegesen alacsonyabb vízszint kihat a vízi élővilágra, a táj képére és megnöveli a turisták által száraz lábbal bejárható területeket is.

Kapcsolódó link: