Uncategorized

Szárazság Tunéziában

A tavak és a Földközi-tenger mentén fekvő lagúnák kiszáradóban vannak Tunéziában, miután az észak-afrikai országot (is) hosszan tartó szárazság és extrém magas hőmérséklet sújtja. Általában is a Földközi-tenger körüli országokat az idei nyáron különösen érzékenyen érintette a klímaváltozás egyik következményének tartott szélsőséges időjárás. Az európai Copernicus földmegfigyelő program honlapján, a nap képe rovatban nemrég két Sentinel-2 műholdfelvétellel illusztrálták, milyen most, és milyen volt két éve augusztusban az Arjána-lagúna (Ariana), a főváros, Tunisz közelében.

(Forrás: Európai Unió, Copernicus Sentinel-2 műholdkép)

A vizes élőhely, rengeteg vándormadár fészkelőhelye idén nyár végére lényegében teljesen kiszáradt, most kopár sivatag benyomását kelti. Mi alább egy idén augusztusi hamisszínes, a növényzetet pirossal kiemelő, a puszta tájat drapp színben mutató Sentinel-2 műholdképet hasonlítunk össze egy tavalyival, tehát nem egy két évvel korábbival. Jól kivehető, hogy bár már akkor is nagy volt a szárazság, a tóban azért mégis maradt némi víz – nem úgy, mint 2023-ban.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022–2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A lagúnától délkeletre (a képeken jobb oldalt lent) látható szabályos téglalap alakú medencék egy sólepárló létesítményhez tartoznak.

A Copernicus program katasztrófahelyzetekkel foglalkozó szolgáltatása (Copernicus Emergency Management Service, CEMS) figyeli a szárazságokat is. A Global Drought Observatory nemrég egy jelentést tett közzé a hosszan tartó, kiterjedt aszályról a Földközi-tenger nyugati medencéje környékén fekvő országokban.

Kapcsolódó linkek: