Uncategorized

A harmadik spanyol hőhullám

Még nincs is vége a nyárnak, de Spanyolország területét iden már a harmadik nagy hőhullám érte el. Az alábbi, a Copernicus program honlapján nemrég a nap képe rovatban bemutatott felvételt augusztus 10-én készítette az egyik Sentinel-3 műhold. A valódi színeket visszaadó képen az Ibériai-félszigetet gyakorlatilag sehol sem borítja felhő.

(Forrás: Európai Unió / Copernicus Sentinel-3 kép)

A spanyol meteorológiai szolgálat vörös riasztást adott ki az extrém magas hőmérsékletek jelentette kockázatok miatt Kasztília–La Mancha, Murcia és Valencia tartományok területére. Máshol narancs figyelmeztetést adtak ki. Az ország kontinentális területétől távolabb, a Kanári-szigeteken (a képen ábrázolt területen túl) pedig szaharai eredetű porvihar rontja a levegő minőségét.

A Sentilel-3 műholdkép készítésének napján Valencia repülőterén a feljegyzések kezdete, 1966 óta soha nem tapasztalt magas, 46,8°C-os hőmérsékletet mértek. A mostani hőhullámot ráadásul már megelőzte másik kettő ezen a nyáron.

Már júniusban lehetett olvasni például arról, hogy az Andalúzában, Málaga közelében fekvő Fuente de Piedra melletti tavat, ahol más vízimadarak mellett rózsás flamingók ezrei szoktak fészkelni, a folyamatos szárazság miatt el kell hagyniuk a madaraknak. Tavaly ősztől idén tavaszig Spanyolország területén az átlagos csapadékmennyiség közel negyedével volt kevesebb a szokásosnál, a forró nyár pedig még rá is tett egy lapáttal. Az alábbi Sentinel-2 műholdképpár idén és tavaly augusztus 11-én mutatja a Fuente de Piedra-i-tó területét, méghozzá speciális, a felszín nedvességtartalmára utaló színezéssel. Az NDMI (Normalized Difference Moisture Index) térképen a sötétvöröstől a sötétkékig terjedő színskála az alacsonytól a magasig mutatja a növényzet víztartalmát. Az egybefüggő sötétkék foltok rendszerint vízfelületeket (folyókat, tavakat, tározókat) jeleznek. A csúszka elmozdításával feltűnik, hogy tavaly nyáron, az év ugyanazon napján még sokkal nedvesebb volt a flamingók kedvelt vizes élőhelye, mint most. A tó legnagyobb (jellemzően tavaszi) kiterjedésére a körvonalai alapján következtethetünk.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022–2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: